Éppen ma 65 éve, hogy színre lépett Elvis Presley, a rock zsidó Királya

2019. Július 30. / 18:51


Éppen ma 65 éve, hogy színre lépett Elvis Presley, a rock zsidó Királya

A rock and roll zene történetének nevezetes évfordulója, hogy 1954. július 30-án állt nyilvánosság elé az akkor 19 éves Elvis Presley, hogy profi zenészként életében először közönség előtt mutassa meg: ő a Király.


A világ máig egyik, ha nem a legnépszerűbb énekese, zeneszerzője és előadóművésze az az Elvis Presley, aki a legszigorúbban vett vallásjogi előírások szerint is zsidó ember volt: a szépanyja, Nancy Burdine még gyakorló zsidóként élt, és az ő unokája volt Doll Mansell, Elvis rajongva szeretett édesanyjának, Gladys Smith-nek az anyukája. Mint korábban honlapunkon megírtuk, igaz ugyan, hogy csak egyetlen zsidó szépanyja volt a királynak, de mivel végig anyai vonalon „vitte” a család tovább a zsidó származást, vallásjogilag Elvis teljes értékű zsidó volt. Nem kellett volna betérnie ahhoz, hogy bármely közösség teljes jogú tagjává váljon.

1954-july-30.jpgA 19 éves Elvis Presley 1954. július 30-án, színpadra lépés előtt

Ma abból az alkalomból emlékezünk rá, hogy 1954. július 30-án, azaz napra pontosan 65 évvel ezelőtt zajlott le élete első profi fellépése a memphisi Overton Park egyik klubjában. A rocktörténet nevezetes napja péntekre esett, és Elvis este állt  a színpadra, amiből az következik, hogy a Király bizony megszegte a szombatot. Igaz, nem is arról híresült el, higy szombattartó zsidó lett volna, hanem a hangjáról és karizmájáról – valamint arról az őrületes lábmozgásról, amelyet ugyancsak 1954. július 30-án láthatott először a közönség. 

Mint írtuk, Elvis tagja volt egy zsidó kultúrotthonnak, amolyan „Bálint Háznak” is, neki éjjel-nappal nyitva álltak, mert sok adományt kaptak tőle. Kabbalát is tanult zsidó fodrászától, Larry Gellertől, aki a lelki vezetőjévé is lett és ugyancsak ő vezette be a Zen-buddhizmus világába. Az édesanyját úgy temette el, hogy a sírra ráhelyeztetett egy Dávid-csillagot, vagyis nem csak tisztában volt azzal, hogy zsidó, de fontos is volt számára. 


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek