Egyedülálló hegedűverseny egy különleges hegedűművésztől

2023. Január 17. / 11:21


Egyedülálló hegedűverseny egy különleges hegedűművésztől

Kurt Weill Op. 12-es számú hegedűversenye olyan ritka tünemény a magyar hangversenytermekben, hogy közönség előtt az elmúlt száz évben csak egyszer hangzott el. A Bécsben élő Korcsolán Orsolya hegedűművész – a Zsidó Kulturális Fesztiválok visszatérő és rendkívül népszerű fellépője – most az UMZE kamaraegyüttessel adja elő ezt a darabot Eötvös Péter és Richard Strauss egy-egy műve mellett a Zeneakadémia nagytermében január 30-án, hétfőn este fél 8-tól. Jegyárak 1900 forinttól.

jegy-orsi.png

A hangverseny egyben Korcsolán Orsolya DLA doktori zárókoncertje. Sok sikert kívánunk a művésznőnek. A koncert felejthetetlen estnek ígérkezik a klasszikus zene kedvelőinek – nem szabad kihagyni, zeni csoda várható!

korcsolán-cimlap-mazsihisz.jpeg

Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész a száz évvel ezelőtti Berlin meglepő és egyedülálló zenei világát idézi meg az UMZE kamaraegyüttessel azon a hangversenyen, amelyen a 20. század egyik legkevesebbet játszott, rendkívül formabontó zeneműve, Kurt Weill Op. 12-es számú hegedűversenye is elhangzik majd. Kivételes alkalom lesz ez, hiszen Weill alkotása közönség előtt mindeddig csak egyetlen alkalommal hangzott el Magyarországon. A művet Tihanyi László vezényli.

Különleges zenei csemegének ígérkezik Richard Strauss hegedűre és zongorára írt, Esz-dúr szonátája is, amelynek előadásában Korcsolán Orsolya partnere Farkas Gábor zongoraművész lesz. A mű érdekessége, hogy ezt a szonátát a 24 éves Strauss a szerelmének, s későbbi feleségének komponálta.

jegy-orsi.png

A koncert különlegessége, hogy Korcsolán Orsolya előadja a világhírű kortárs magyar zeneszerző, Eötvös Péter egyik szerzeményét, amely a Call címet kapta. E különleges zenemű hegedűszólója olyan briliáns, mint James Joyce Ulysses című művének prózafutamai: határtalan zenei „monológ”, amely a zene nyelvén tolmácsolja azt a formai és tartalmi gazdagságot, amely az Ulysses című regényt jellemzi.

Korcsolán Orsolya eddigi lemezfelvételeit a Deutsche Grammophon adta ki, míg a Londoni Filharmonikus Zenekar szólistájaként elhangzott produkcióit a Naxos America és a Solo Musica München zeneműkiadók jegyzik.

PROGRAM:

 ▪ Eötvös Péter: a Call
 ▪ Richard Strauss: Esz-dúr hegedű-zongora szonáta, op. 18
 ▪ Kurt Weill: Hegedűverseny, op. 12

Közreműködik: Korcsolán Orsolya (hegedű), Farkas Gábor (zongora), UMZE Kamaraegyüttes, vezényel: Tihanyi László

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek