Dalos György beszéde a Heinrich Mann-díj átadásán

2023. Április 04. / 09:47


Dalos György beszéde a Heinrich Mann-díj átadásán

A Múlt és Jövő zsidó folyóirat jóvoltából – amelynek képviselője jelen volt az eseményen – közre tudunk adni részleteket abból a beszédből, amelyet Dalos György író mondott el a minap a Berlini Művészeti Akadémián abból az alkalomból, hogy idén ő érdemelte ki az irodalmi világ egyik legrangosabb elismerését, a Heinrich Mann-díjat. A Múlt és Jövő napokban megjelenő új számában részletet olvashatnak Dalos György készülő regényéből. 

„A Berlini Művészeti Akadémián adták át barátunknak, szerzőnknek, Dalos Györgynek a 2023-as Heinrich Mann-díjat. Népes és rangos közönség ünnepelte a Brandenburgi-kapu szomszédságában – Magyarországról csak a Múlt és Jövő képviseltette magát" – olvsható a folyóirat online kiadásában Hárs Boróka cikkében. A portál (Huszár Ágnes fordításában) közli Dalos György beszédét is, az alábbiakban ebből közlünk részleteket. 

„Ami engem a díj névadójával mindenekelőtt összeköt, az esszé műfaja. Ez számomra elsősorban kortörténeti, politikai és önéletrajzi, nem fikciós témákat jelent, amelyeket irodalmi elbeszélő technikával dolgozok fel. Bár történészi diplomát szereztem a moszkvai egyetemen, tudós sose lett belőlem, és a történelmi témákat többnyire a szükséges jegyzetapparátus nélkül írom meg. Sose akartam és nem is akarok lemondani a regényről, mint kifejezési formáról, s nagyon is tisztában vagyok a fikciós és a valóságos anyag különbözőségével."

„Ami Heinrich Mannak és antifasiszta generációjának politikai esszéit illeti: ezeket a  kivételes helyzetben született írásokat egyfajta aktivizmus jellemezte – az írás számukra cselekvést, beavatkozást jelentett. A szerző, aki saját könyvei elégetésének potenciális szemtanújává válhatott, nem is tehetett másként. Mann valószínűleg éppen közírói lendületéből merítette a reményt, hogy valamikor emberibb körülmények között gyönyörű regényeket és színdarabokat alkothat. 

Fiatalemberként nekem is részem volt a világjobbító optimizmusban, és hittem a szövegek közvetlen, jótevő hatásában. Mára, be kell vallanom, ezt a bizonyosságot sajnos elveszítettem. 

Egy sarkaiból kifordult világban élek. A hazámmal szomszédos országban »speciális hadműveletnek« becézett megsemmisítő háború zajlik, halottak tízezreivel, sebesültek százezreivel, menekülők millióival és több generációt megnyomorító pszichózissal. Lehet-e ilyesmi ellen egyáltalán írásban felvenni a harcot? 

Számomra az írói lét inkább belső késztetések, mint külső célkitűzések dolga. A mozdulat, amellyel reggelenként kinyitom a számítógépet, mindennapi anyagcserém részévé vált, azé az akaraté, hogy megéljem egy élhetőbb világ eljövetelét."

A teljes beszédet ezen az oldalon olvashatják el. 

(Címlapkép: Dalos György. Fotó: Ekko von Schwichow. Forrás: Berlini Művészeti Akadémia/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A testbe írt belépőjegy – a szövetség jele
Mazsihisz hírek
Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: ,,Ki akar élet-elixírt?"
2023. Április 20. / 11:10

Szerdócz Ervin: ,,Ki akar élet-elixírt?"