Az igazsággal Hitler ellen: filmvetítés a Holokauszt ismeretlen hőseiről

2019. Január 23. / 13:59


Az igazsággal Hitler ellen: filmvetítés a Holokauszt ismeretlen hőseiről

Lengyelország zsidósága már a háború első pillanataiban a nácik uralma alá került és szinte maradéktalanul elpusztult több mint 500 év után, Európa egyik legnagyobb zsidó közösségeként. De volt a halálraítélteknek egy csoportja, akik értünk, az utókorukért küzdöttek utolsó napjaik alatt: az igazsággal a Harmadik Birodalom ellen.


Amikor felállítják a varsói gettót, egy történész vezetésével megalakul egy csoport, akik eldöntik, hogy mindent dokumentálni fognak és ha ők maguk bizonyára nem is maradnak életben, ezek az anyagok túl fogják élni őket és elbeszélik majd a varsói zsidóság megsemmisítésének történetét – helyettük. A történetüket legalább nem fogják odaadni a náciknak, szüleik, gyerekeik történetét elküldik nekünk egy időbeli palackpostán. Egy Emanuel Ringelbaum nevű, 40-es történészfiú vált a vezetőjükké, fedőnevük a Szombat Öröme, Oneg Shabbat volt, ami önmagában is megejtő, ha halálraítéltek választják maguknak egy kilátástalan küldetéshez. Barátaikkal létrehozták a következő években archívumukat és amikor a gettó felszámolásának tervére kitört a Varsói Gettófelkelés, elásták azt, amit összegyűjtöttek Varsó különböző pincéiben.

Ringelbaumot és családját később, 1944-ben, bujkálás közben fedezték fel és végezték ki bújtatóikkal együtt, de a palackpostája a varsói gettóból célba ért.

Az ő és szövetségesei történetét dolgozza fel, mutatja be egy friss dokumentumfilm, a Who will write our history (Ki fogja megírni a történetünket?), amelyet az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulóján mutatunk be Önöknek a Goldmark teremben: 2019 . január 27. (vasárnap) 17 óra 20 perctől a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, valamint az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem közös megemlékezésén. 

Várjuk Önöket!

Az esemény facebook oldala ide kattintva 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek