A magyar zsinagógákat bemutató tárlatot Lengyelországban is kiállítják

2023. Január 21. / 18:10


A magyar zsinagógákat bemutató tárlatot Lengyelországban is kiállítják

A magyar kultúra napja alkalmából nyílik két kiállítás holnap a lengyelországi Wroclawban. Az egyik Tadeusz Rózewicz neves lengyel költő magyar kapcsolatairól szól, a másik az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái" című, utazó tablókiállítás. A két tárlatnak a wroclawi Fehér Gólya zsinagóga ad helyet. A megnyitón zsidó vallási és népdalok hangzanak fel, és megszólaltatják a sófárt is.

A „Tadeusz Rózewicz képeslapjai Magyarországról" című tárlat koncepcióját az Ossolineum nevű, híres wroclawi könyvgyűjtemény szakértői és Keresztes Gáspár polonista, műfordító készítette.

„Kevesen tudják, hogy Tadeusz Rózewicz, a 20. századi lengyel irodalom egyik legnagyobb alakja több szállal kötődött Magyarországhoz, nemcsak a műfordítóin keresztül, és az általa lengyelre fordított magyar versek miatt, de azért is, mert az '50-es elején maga is hosszabb időt töltött Magyarországon" – közölte az MTI-vel Keresztes. Hozzátette: a kiállítás ennek kíván emléket állítani.

A tematikusan felépített tárlat Rózewicz magyarországi tartózkodását idézi fel, ismerteti az ott született írásait, majd műfordításait és magyaros témájú verseit. A Rózewicz-művek magyar fordítóinak portréin, a legfontosabb megjelenéseken, a verses és prózaköteteken kívül külön figyelmet fordít a színházi bemutatókra is. A zárótabló bemutatja a költő magyar tisztelője, Pilinszky János Rózewiczhez írott egyik levelét is. A hat nagyméretű tablóból álló tárlaton az Ossolineumban található reprodukciók, családi fényképek, levelek, jegyzetek, kéziratok láthatók, valamint magyarországi archívumok dokumentumai is. Köztük több olyan darab van, amelyet eddig sehol sem láthatott a közönség – számolt be Keresztes.

A kiállítást az Ossolineum és Malgorzata Rózewicz, a költő unokája kezdeményezésére állították össze a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár és a wroclawi magyar konzulátus  közreműködésével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával. 

A tárlat január 29-ig a Fehér Gólya zsinagóga belső udvarán, majd  március 15-ig az Ossolineumban tekinthető meg.

A Rózewicz-tárlattal párhuzamosan nyíló, az „Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái" című vándorkiállítás a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket mutatja be. A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában valósult meg a Liszt Intézet közreműködésével. A vasárnapi kiállításmegnyitók előtt Rosenfeld Dániel budapesti kántor zsidó vallási és népdalokat ad elő, megszólaltatja a sófárt.

(MTI)

(Címlapkép: a tárlat kassai megnyitója. Forrás: Szathmáry Melinda – MMA)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek