A kóserság forradalma: a vegán rák és a kóser sajtburger kora

2018. December 20. / 20:08


A kóserság forradalma: a vegán rák és a kóser sajtburger kora

A vegán húspótlékok, a húst imitáló vegán termékek teljes mértékben át fogják rendezni a kóser étkezés gyakorlatát. Most éppen a vegán és kóser rák az új zsidó gasztro-micva.


A húsfogyasztás veszélyezteti a bolygót, erkölcsileg sokak szerint problémás és nélküle jóval könnyebb kóser módon étkezni. Viszont finom. A problémákat egyszerre oldja meg a húst idéző vegán termékek piacra kerülése, terjedése már Budapesten is.

A rákok esete különösen problémás, nagyon komoly környezetkárosítással jár, hogy rák kerüljön az asztalunkra, de Amerika imádja és sokan a világ többi részén is. De Kaliforniából már évekkel ezelőtt elindult hódító útjára a vegán rák, amellyel kapcsolatban csak az merülhet fel kósersági kifogásként, hogy megtévesztő, mert olyan, mintha igazi rák lenne – annyira jól néz ki ugyanis. Aki látja, hogy ilyet eszünk, azt gondolhatja, hogy igazi rák van a tányérunkon és hogy akkor ez megengedett. Szóval, ha nyilvánosan eszünk vegán és kóser rákot, menjünk aznap „ez a rák vegán és kóser” – pólóban kajálni.

vegan_1.jpg
A kóser és halas szusi benyomását keltő vegán-kóser szusi is elindult diadalútjára nemrég –, a fejlődés nem tűnik megállíthatónak.

Izraelben is tombol a vegán-őrület, Tel Aviv a világ egyik vegán kajafővárosa, egyre több vallásos ember hirdeti, hogy „nincs kóser hús”.

A csak tejes kóser éttermek napja leáldozóban van Manhattanben, a kóser vegán kajáldák napja felvirrad a világ fővárosában.

A kóser sajtburger immár nem álom és a környezettudatos fiatalok között egyre menőbb a vegán kasrut. Vannak viták, persze, arról, mennyire számít valami attól, hogy vegán, kósernek is egyben. A problémák között van az ecet kóserségének megítélése, a kérdés, hogy alaposan átnézik-e a leveles zöldségeket, hogy van-e bennük apró rovar, amelyet tilos megenni, az a kérdés, hogy zsidónak kell-e begyújtani a tűzhelyet, hogy mire vonatkozik pontosan ez az előírás és így tovább. Vannak olyan liberális ortodox rabbik is, akik úgy gondolják, hogy minden vegán hely kóser –, mások szerint csak akkor szabad ilyen helyen enni, ha van tanúsítványuk.

Régóta várunk arra, hogy a vallásos zsidók elől ne legyen elzárva mindenféle ízek öröme, mostantól talán így lesz. És ráadásul még a földet is megmentjük vele, ha minden jól megy.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Darvas főrabbi: Milyen jelek vannak a testünkön?
Zsidó világ
Főpapi ornátus cseréje a kegyelem pillanatában