A hét műtárgya: Újévi jókívánság táviratban

2022. Szeptember 23. / 14:04


A hét műtárgya: Újévi jókívánság táviratban

Ez a régi ünnepi távirat, ez a játékos postai üzenet végső soron maga is ima, csak – szemben a hosszú újévi liturgiával – távirati formában íródott: feszesen, összefogottan. Alighanem fogadta Isten és kedve is telt benne. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinját ajánljuk.

A távirat volt a régi idők twitter-bejegyzése, sms-e, gyors volt és rövid az adott technikai feltételek mellett. Amilyen még régebben az epigramma lehetett – olvashatjuk a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Az ima, amelyet a Teremtőnek is gyorsan kell fogadnia, az újévi liturgia kiemelt pontján is megdicsőül. A Ros Hásáná reggelein elmondott Unetáne Tókef nevű vallási költemény (pijut) híressé vált mondata szerint a ránk vonatkozó rossz végzést a megtérés, az ima és a jótékonyság megváltoztathatja, ráveheti az Örökkévalót, hogy meggondolja magát. Ezt az idézetet írja héberül, eredetiben egy újévi táviratnak a címzésre vonatkozó részébe a tréfás kedvű feladó és valóban, ez a legfontosabb, amit a címzettnek tudnia kell, hogy hogyan kerülhet még gyorsan, egy bátor hajrával át az Élet könyvébe. 

a9ed72ab18022b50a8561fd4031acbe6.jpg

A távirat tulajdonképpeni szövegét alkotó emlékkönyv-vers mintha visszautalna a Főima mostani és előző áldásaira, amelyek egyaránt azt kérték, hogy az Örökkévaló hallgasson oda imáinkra, hallja meg őket és teljék kedve bennük. A játékos postai üzenet végső soron maga is ima, csak – szemben a hosszú újévi liturgiával – távirati formában. Feszesen, összefogottan. Alighanem fogadta Isten és kedve is telt benne.

De a távirat a hosszú és megrázó pijut felidézésével, amely arról szól, hogy most dől el, ki él majd és ki távozik, mikor, hogyan, elmélyítette a saját viccét. Összeházasította a távirati stílusú jókívánságot a félelemmel és a reménnyel. Laza és közben tiszteletreméltóan komoly dolog egy tréfás szándékú üdvözlő táviraton éppen a halandósággal, az emberi élet törékenységével szembenéző Unetáne Tókeffel tréfálkozni. Laza, merész és szép. És ahhoz, hogy megértsük ezt a bájos és komoly szemtelenséget, muszáj kicsit ismerni a héber nyelvet és a nagyünnepek liturgiáját, amelyet tehát csak az nevethet ki alázatosan, aki kicsit tanulmányozta is őket. 

A távirat adatlapja a múzeum honlapján itt található, míg az intézmény eddig összes hírlevelét, magazinját ezen a linken olvashatják.

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 10 éve halt meg Zwack Péter
2022. Augusztus 05. / 10:43

Ma 10 éve halt meg Zwack Péter