A Bálint Házban is Fesztivál van, ingyenes programokkal

2019. Augusztus 28. / 15:52


A Bálint Házban is Fesztivál van, ingyenes programokkal

A Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvényeihez kapcsolódva ingyenes programokkal várja közönségét a Bálint Ház. Lesznek irodalmi rendezvények Benedek István Gáborral, Novák Attilával és Závada Pállal, kóstolhatunk tunéziai zsidó ételeket, megemlékezünk Heller Ágnesről és Ungvári Tamásról, továbbá lesz egy filmvetítés is magyarországi rabbisorsokról. Jöjjenek el, mert együtt lenni egyszerűen: jó! 


zskf_19_bálintház_1920_1080px_europakeringo.jpg

Európa keringő – Benedek István Gábor könyvének bemutatója
2019. szeptember 2. hétfő, 17.00

Benedek István Gábor: Európa keringő című könyvének bemutatója. A szerzővel a regényről és sok egyéb másról Varga Kovács Klári beszélget.

Kálmán Imre páratlan regényhős. Európa hírű muzsikus, zeneszerző, karmester, mégis minden tapsvihar eltörpült személyes életének érdekességei mellett. Férfikora deléhez közeledett, amikor megismerte az oroszországi forradalmak elől Bécsbe menekült Vera Makinszkát. Abban a pillanatban, amint a fiatal nő belépett az életébe, felkérte Bolmányi Ferenc Bécsben tanuló festőművészt, hogy tervezett közös otthonuk díszéül készítse el Vera egész alakos olajképét. Az Európa Keringő a házaspár boldog-szomorú története.

INGYENES PROGRAM
AZ ESEMÉNYRE REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

zskf_19_bálintház events_1920_1080px_dzserba.jpg

Dzserba bemutatkozik – tunéziai zsidó ízek kóstolója élőzenével!
2019. szeptember 3. kedd, 16.00

A tunéziai Dzserba szigetén élő zsidók az őseik szerint a babiloni fogság idején érkeztek erre a különös tájra, ahol zárt, elbűvölő világuk évről-évre turisták tízezreit vonzza fergeteges ünnepi zarándoklatokra. A dzserbai zsidók a sziget muszlim lakosságával szívélyes napi kapcsolatokat tartanak fenn, hiszen közös hatást mutat a zenéjük és a gasztronómiájuk is. Ebből a kultúrából kaphatunk kóstolót ezen a rendezvényen, ahol egy tunéziai séf főzi majd a kóser előírások betartásával készülő fogásokat, többek között a kuszkuszt, ami mellé kísérőnek autentikus mentateát ihatunk.

INGYENES PROGRAM
AZ ESEMÉNYRE REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

zskf_19_bálintház events_1920_1080px_nagyságemléke2.jpg

A nagyság emléke – Heller Ágnesre és Ungvári Tamásra emlékezünk
2019. szeptember 4. szerda, 17.00

A nagyság emléke: Heller Ágnes és Ungvári Tamás. Színpadon György Péter esztéta és Schein Gábor író, akikkel Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója beszélget.

Ketten maradtak végül, szinte mindenkit, szinte mindent túlélve. Életük végén közel kerültek egymáshoz, szinte egyszerre, egymás után mentek el. Máshogy viszonyultak a körülöttük zajló magyar történelemhez, más karriert futottak be, bölcsészként, filozófusként irodalmárként nagyon más kérdéseken gondolkodtak, nagyon más életformákat éltek. De mindketten legyőzhetetlen kedélyek voltak, és bölcs, tekintélyes idős emberek lettek, együtt ballagtak bele a késő öregségbe, amikor már egyre inkább a kezdet számított újra és egyre több lett bennük a közös. Páratlanul művelt, mégis könnyen érthető tanárok voltak, társasági-közösségi emberek, sztárbölcsészek, egy olyan szerep betöltői, amelynek betöltésére újabbak már nem jelentkeztek. Jó ismerőik, kritikus híveik, barátaik idézik most fel távolodó alakjukat: György Péter esztéta és Schein Gábor író, akiket Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kérdez.

INGYENES PROGRAM
AZ ESEMÉNYRE REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

zskf_19_bálintház events_1920_1080px_rabbisorsok.jpg

Rabbisorsok Magyarországon – filmbemutató
2019. szeptember 5. csütörtök, 17.00 

A „Rabbisorsok Magyarországon” című film vetítése, amelyen jelen lesz a film rendezője, Pacsorasz Viktor.

A film a rabbiság intézményének magyarországi történetét mutatja be, ráirányítva a figyelmet a közép-európai kultúrtörténet eme lényeges szeletére, lehetőséget teremtve arra, hogy a zsidó vallás és kultúra – a vallási kultúra – szélesebb körben ismertté váljon. A dokumentumfilm kronologikusan mutatja be a jelentősebb magyarországi rabbikat, Taub Eizik Izsák, a kállói cádik történetétől egészen Schweitzer Józsefig. A készítők különös figyelmet fordítottak arra, hogy az ortodoxia és a neológia jeles történeti alakjai egyaránt képviseltessenek a filmben.

INGYENES PROGRAM
AZ ESEMÉNYRE REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

zskf_19_bálintház events_1920_1080px_závada.jpg

Hajó a ködben – Závada Pál új könyvének bemutatója
2019. szeptember 8. vasárnap, 17.00

Závada Pál: Hajó a ködben című könyvének bemutatója. A szerzővel Veiszer Alinda beszélget, furulyán közreműködik Szokolay Dongó Balázs.

Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei, a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak, nők és férfiak, izgalmas és nagyszabású rokonság. De minthogy többségük zsidó származású, és 1944 életveszélyes tavaszán vagyunk, az ő történetük – a családtagok roppant vagyona folytán – egyszeri és különleges lesz. Ezt a históriát híven próbálja követni a Hajó a ködben, amely hamisítatlan Závada-regény: hőseinek közvetlen közeléből tudósít, megszólaltatja őket a túlélésért folytatott vagy éppen szerelmi természetű küzdelmeikben, megalkuvás, árulás vagy heroikus helytállás közben. Tanúi lehetünk, hogy ki miért és hogyan dönt a maga üzleti- és szívügyeiben, távozás és maradás dolgában – vagy akár a végső élet-halál kérdésekben.

INGYENES PROGRAM
AZ ESEMÉNYRE REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

zskf_19_bálintház events_1920_1080px_magyaremlékek.jpg

Magyar emlékek Izraelben – könyvbemutató és beszélgetés
2019. szeptember 9. hétfő, 17.00

A „Magyar emlékek Izraelben” című könyv bemutatója, beszélgetés Novák Attilával, a kiadvány egyik szerzőjével.

A kötet azokat az izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, településeket, keresztény emlékhelyeket, kulturális nyomokat mutatja be, amelyek Magyarországról, sőt a történelmi ország területéről eredtek, és a Közel-Keleten, Izraelben vertek gyökeret. Mert nemcsak egyes magyar ajkú és kultúrájú emberek alijáztak, tértek meg őshazájukba, a zsidó államba, hanem teljes magyar haszid vagy pionír közösségek is, köztük írók, költők, zenészek, építészek nemzedékei, akik mind-mind saját arcukra akarták formálni új hazájukat, s ez többé-kevésbé sikerült is nekik. Ezt a „magyar arcot” keresték, találták meg és mutatják be a kötet szerzői. A kiadvány az Antall József Tudásközpont kiadásában jelent meg.

INGYENES PROGRAM
AZ ESEMÉNYRE REGISZTRÁLNI IDE KATTINTVA LEHET

Bálit Ház
Budapest VI. ker., Révay u. 16.


A Zsidó Kulturális Fesztivál részletes programja ide kattintva tekinthető meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek