71 éves Presser Gábor

2019. Május 27. / 15:40


71 éves Presser Gábor

A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben.


Négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle. A Kertész utcában végezte az általános iskolát. Nem messze innen, a Dob utca 46/B szám alatt laktak az első emeleten, a nagy dzsessz-zenész, Beamter Bubi és Seress Rezső szomszédságában, közvetlenül Seress alatt: egyik legerősebb zenei inspirációja volt, hogy a Mester minden áldott délután, napi több órában hallgatta saját, elviselhetetlenül fülbemászó szerzeményét a legkülönbözőbb variációkban. Ez az emlék szülte a csodálatos Plafon-dalt egy Parti Nagy Lajos szövegírói közreműködésével készült lemezen, a valaha írt leglíraibb Szomorú vasárnap-feldolgozást.

A többi már a rock-történelemkönyvek arany lapjairól is ismert: az Omega, Trombitás Frédi, a Gyöngyhajú lány, a talán legkiválóbb magyar rockzenekar, az LGT, a Képzelt Riport, a Padlás, a Sose halunk meg főcímzenéje. Tudják, a Nagy utazás: szövegét írta Bereményi Géza, a zenéjét szerezte Dés László, énekli Presser Gábor azzal az összetéveszthetetlen dörmögéssel, amely úgy hozzátartozik már a Hrabal figuráit idéző slemil, a vállfás Gyuszi bácsi alakjához. És aztán ott van még a szomorú igazság, amelyet ugyancsak Presser fogalmazott meg ismerős hangján dörmögve, hogy „a csúnya fiúknak is van szíve”. 

A történet folytatása is ismerősen magyar: feltűnt a horizonton egy ponton Amerika, de az oly megérdemelt világkarrier nem jött, persze, össze: a tűnődő zenész ugyanis felhívta az anyukáját, hogy ez van, és hogy jöjjön utána, a mama pedig, mit tesz Isten, nem akart menni. Úgyhogy maradt mindhalálig a Dob utca és a Klauzál tér.

Azt viszont lehet, hogy nem tudták, hogy amikor itt, a létező szocializmus Magyarországán járt Slomo Carlebach, az éneklő hippirabbi és a Raj-testvérek, Tamás és Ferenc kis lakáskoncerteket szerveztek a számára, egy Presser Gábor nevű fiatalember kísérte zongorán alkalmi fellépéseit.

A világkarrier nem sikerült, de a világhír azért nem kerülte el: most perli Kanye Westet a Gyöngyhajú lány, mint mondja, megállapodás nélküli felhasználása miatt. Veszít vagy nyer, a Gyöngyhajú lány és még jó néhány más dallam már így is-úgy is a széles nagyvilágé lett.

E honlap szerkesztőjének, a Kertész utcai általános iskola egykori diákjának kisdobos (vagy talán úttörő) évei egyik nagy élménye, amikor a kötelező újságpapír gyűjtés alkalmából egyszer maga az ünnepelt nyitott ajtót és számos zenei újságot ajándékozott az ügy érdekében a megjelent két kisdobosnak. És persze kedvesen szólt is a két megszeppent kisdobos nyakkendős fiatalhoz, s osztálytársának még a motorját is megmutatta.

Presser Gábor ma tölti be a 71-et. További sok évtizednyi behízelgő dörmögést kívánunk neki és magunknak.

Címlapképünk forrása 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek