Vádat emeltek a Dohány-zsinagógánál garázdálkodó fiatalok ellen

2023. Január 16. / 20:58


Vádat emeltek a Dohány-zsinagógánál garázdálkodó fiatalok ellen

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt négy fiatallal – köztük egy 16 éves fiúval – szemben, akik tavaly május 1-jén, a Dohány utcai zsinagóga előtt megbotránkoztatóan viselkedtek, szemetet dobáltak, kukát rugdostak és levizelték az épület falát. A négy fiatalt csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével vádolják, a vádhatóság a vádlottakkal szemben közérdekű munka kiszabását indítványozza.

A vádirat szerint a vádlottak 2022. május 1-jén kora reggel, ittasan, a VII. kerületben a Dohány utcai zsinagógához mentek, majd leültek az épület előtt lévő egyik padra, ahol tovább söröztek és közben hangosan kiabáltak. Az italozás során először az akkor 16 éves fiú állt fel a padról, és belerúgott egy kukába. Ezután két másik társa a zsinagóga épülete felé náci karlendítéseket imitált, és közben hangosan kiabáltak. A negyedik fiatal minderről a mobiltelefonjával videófelvételt készített.

Ezt követően a vádlottak tovább garázdálkodtak, ennek során sörösüveget rugdostak, szeméttel dobálták egymást, illetve a zsinagóga falát, végül levizelték az épületet.

A fiatalok kihívóan közösségellenes és megbotránkoztató cselekményét több járókelő észlelte, illetve arról egy közelben lakó személy felvételt is készített.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a tettüket beismerő négy fiatalt csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével vádolja, és velük szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Korábbi cikkeink a témában:

Mazsihisz: A Dohány utcai zsinagógába hívjuk a részegen gyalázkodó fiatalokat

„Leckét” kaptak zsidóságból és emberségből a Dohány utcai zsinagóga meggyalázói


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Az első botlatókövek Budapest XV. kerületében
Ünnepek
Fák Újéve: Íme az ünnepi széder menete