Tragikus: tízezrek tüntettek a palesztinok mellett Londonban, New Yorkban és Párizsban

2023. Október 30. / 08:11


Tragikus: tízezrek tüntettek a palesztinok mellett Londonban, New Yorkban és Párizsban

Európai nagyvárosokban, így Athénban, Berlinben és Madridban több ezren vonultak az utcákra tegnap a palesztinok melletti szolidaritási tüntetéseken a gázai övezeti harcok leállítását követelve.  A madridi tüntetésen még egy miniszter is részt vett. Tüntettek Iszlámábádban és Bejrútban is. A legnagyobb palesztinbarát megmozdulások Londonban, New Yorkban és Párizsban voltak szombaton.

– Készek vagyunk életünket áldozni az al-Aksza mecsetért – hangoztatta az iszlámábádi megmozduláson Sziradzs ul-Hakk szenátor, a Dzsamiat-i-Iszlami párt vezetője Pakisztánban. Kijelentette, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász nem terrorszervezet, s milliós tüntetésre szólított fel szolidaritásból a gázai lakossággal.

A pakisztáni fővárosban összesereglett tömeg egyebek között az Egyesült Államok elleni jelszavakat skandált, mondván, hogy Washington barátai „árulók". Nem sokkal korábban a párt aktivistái összecsaptak a rendőrökkel, amiért azok nem engedték, hogy az amerikai nagykövetség előtt tüntessenek.

A pakisztáni Kvettában egy konzervatív iszlamista párt szervezett szimpátiatüntetést a palesztinokkal. A pakisztáni külügyminisztérium elítélte az izraeli hadsereg „aránytalan és válogatás nélküli bevetését" a gázai lakossággal szemben és haladéktalan tűzszünetet sürgetett.

A libanoni fővárosban, Bejrútban szintén ezrek tüntettek. A szervezők felszólították Szíriát, hogy csatlakozzon a háborúhoz. A tüntetők palesztin és a Hamász fegyveres szárnya zászlajait lengették. Az egyik transzparensen „állítsátok le a gázai népirtást" felirat volt olvasható.

„Azt mondjuk Egyiptomnak, hogy most van a legjobb lehetősége arra, hogy visszaszerezze a vezető szerepét az arab és muszlim világban, ha világos és bátor álláspontra helyezkedik" – hangoztatta Omar Hajmúr, a Dzsamia Iszlamija főtitkár-helyettese a rafahi határátkelő megnyitására sürgetve. A Dzsamia Iszlamija közölte, hogy fegyveres szárnya rakétákkal is lőtte Izraelt a libanoni határ mentén.

Athénban Görögország Kommunista Pártja, a kommunista szakszervezet és diákszervezetek tüntettek „a gázai övezeti vérontás megállítása" érdekében. A tüntetők „Szabadságot Palesztinának!" és „Gyilkosok, gyilkosok" jelszavakat skandálva vonultak az amerikai és az izraeli nagykövetség épületéhez.

Berlinben mintegy hétszázan tüntettek vasárnap, miután az előző nap 11 ezren vonultak fel a német fővárosban szolidaritást vállalva a Gázai övezetben élő palesztinokkal. A résztvevők azt skandálták, hogy „állítsák meg a gyilkolást, állítsák meg a háborút" és azt, hogy  „német fegyverek, német pénz, gyilkolás".

Madridban mintegy 35 ezren gyűltek össze egy palesztinpárti demonstráción, köztük volt Yolanda Díaz Pérez munkaügyi miniszter, a Sumar nevű, több baloldali pártot tömörítő formáció vezetője is. A kelet-spanyolországi Valencia kikötővárosában néhány ezren gyülekeztek egy másik szimpátiatüntetésen.

Szombaton tízezrek tüntettek a palesztinok mellett Londonban, New Yorkban és Párizsban.

(MTI)

(Címlapkép: Londonban elfognak egy tüntetőt, aki fejbe dobott egy rendőrt. Fotó: Dailymail.co.uk)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyertek velünk sávuótra a Benjamin oviba!
Izrael védelmében
Új rovat a honlapunkon: Izrael védelmében