Szervezkednek a neonácik a hétvégére

2024. Február 07. / 13:25


Szervezkednek a neonácik a hétvégére

A Vér és Becsület magyar neonáci szervezet tagjai idén is szervezkednek annak érdekében, hogy „megemlékezzenek" a kitörés napjáról, amit ők a „becsület napjának" neveznek. Az eseményt „eltérő és titkos" helyszíneken rendezik valahol „Magyarország területén" február 9-10-én, azaz ezen a héten pénteken és szombaton. Az igazából becstelen rendezvényre hazai neonácikon kívül külföldieket is várnak. 

A posztfasiszták, neonácik és újnyilasok minden év februárjában „megünneplik", hogy 1945 februárjában a náci birodalom katonái és magyar szövetségeseik Budáról megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjéből.

Az idei „ünneplésről" a Vér és Becsület honlapján az olvasható: „A Becsület Napja, vagyis a Day of Honor 2024-ben is megrendezésre kerül. Az esemény két napos, koncertekkel egybekötött megemlékezés lesz, melyek eltérő és titkos helyszínen lesz lebonyolítva valahol Magyarország területén belül". 

A közölt információk szerint összesen kilenc együttes lép fel a rendezvényeken, amiből arra lehet következtetni, hogy olyannyira azért nem tudnak elrejtőzni, a rendvédelmi szervek pedig remélhetőleg eredményes nyomozati munkát végeznek majd. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2024-ben két, a „becsület napjához” kötődő gyűlést betiltott, míg a rendőrség tudomásul vett három antifasiszta demonstrációt.

Címlapkép: OpenClipart-Vectors/Pixabay

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek