Radvánszki rabbi: Példaértékű, ahogyan ez a falu a zsidóságra emlékezik

2021. Október 22. / 16:23


Radvánszki rabbi: Példaértékű, ahogyan ez a falu a zsidóságra emlékezik

Szerző: Kácsor Zsolt

A Debrecen melletti Nyírmártonfalván élő zsidók legtöbbjét a vészkorszakban megölték, az imaház köveit széthordták, a zsidó temető helyén pedig ma általános iskola van. Az iskolában tegnap emléktáblát állítottak a valaha itt élt és eltemetett zsidók tiszteletére, akikért Radvánszki Péter rabbi mondott imát.


Ezen a helyen állt a nyírmártonfalvai zsidó temető. 
Emlékét örökké megőrizzük.

This was the location of the Nyírmártonfalva Jewish cemetery. 
We keep its eternal memory.

Nyírmártonfalva Önkormányzata
A leszármazottak
Nyírmártonfalva Municipality
The descendants
2021

A helyi iskolában mostantól ez a felirat hirdeti annak az emlékét, hogy ebben a faluban valaha zsidók is éltek. Az emléktábla avatásán jelen volt Filemon Mihály polgármester, valamint a helyi Kék Nefelejcs Hagyományőrző Kulturális Örökségvédelmi Egyesület elnöke, Almási Sándor a szervezet több tagjával együtt, mivel mind a polgármester, mind az egyesület fontosnak tartja a valaha itt élt zsidóság emlékének ápolását. 

eml2.jpgRadvánszki Péter és Filemon Mihály az emléktáblánál

S hogy mi az angol felirat magyarázata? Az, hogy az innen elszármazottak a tengerentúlon vertek gyökeret. Az emléktábla avatásán ugyanis ott volt egy Huszlicska József nevű úr is, aki sokáig élt az egyesült államokbeli Bostonban, és a véletlen úgy hozta, hogy ott a családjával egy magyarországi gyökerű zsidó családtól bérelt lakást. Kiderült, hogy a család felmenői Nyírmártonfalván éltek – s mivel az ismeretségből barátság lett, Huszlicska József vállalta, hogy segédkezik a tábla elhelyezésében a helyi iskolában. Mint mondta,  utoljára két éve látogattak el a bostoniak a faluba, akkor tárgyaltak a falu vezetésével a méltó megemlékezésről, amire  Filemon Mihály polgármester és a  Kék Nefelejcs egyesület is nyitottnak mutatkozott.

Ez utóbbi szervezet szerepe azért fontos, mert ez az egyesület működtet a községben egy falumúzeumot, ahol igyekeznek minden, a településhez kötődő emléket felkutatni és kiállítani. Így került a tablókra az innen elhurcolt zsidók névsora, valamint a Nuszbaum család több tagjának fényképe. 

Róluk a Debrecenben élő Nádas Zsuzsánna, a család egyik leszármazottja szolgáltatott anyagot, adatot és információt. Fönnmaradt az a szívszorító levél is, amit 1944 áprilisában Nuszbaum Miksa írt egy Deme Mihály nevű gépésznek arról, hogy milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül, s milyen értékeket koboztak el tőlük. Ám az értékeket ő már nem kaphatta vissza: Auschwitzban megölték Nuszbaum Miksát és feleségét, Stark Juliannát, elpusztították Nuszbaum Lászlót a feleségével, Borkával és 2 éves kisfiúkkal, Gyurikával együtt. 

nm.jpgAz Auschwitzban meggyilkolt Nuszbaum Miksa levele

Radvánszki Péter rabbi – aki az avatáson a halottak lelkéért olyan imát mondott el, mint amit temetésen szokás – elmondta: a falubeli zsidók többségét meggyilkolták, akik megmaradtak, azok elköltöztek innen. Az imaház köveit a falubeliek széthordták, a temetőt pedig felszámolták, de a halottak, a lelkek emlékére imát kell mondani és zsoltárt kell énekelni annak érdekében, hogy a lelkek a zsidó hagyomány szerint feljussanak a Sehina szárnyai alá (a zsidó hagyomány a lelkek gyülekezetét nevezi Sehinának). 

A rabbi elmondta azt is: nagyra becsüli  a helybelieknek a zsidó emlékek megőrzése érdekében kifejtett munkáját, azt, hogy nem hagyják elveszni a hajdani zsidó közösségre emlékeztető jeleket, az elhurcolt és megölt zsidók emlékezetének ápolása ugyanis nem minden településre jellemző ilyen mértékben.

(Címlapkép: Almási Sándor egy zsidó sírkő maradványával a falumúzeumban)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Szerdócz Ervin rabbi írása a „tusakodókról”
Mazsihisz hírek
Az USA új emberjogi tisztségviselője a Mazsihisz elnökénél

Kommentek