Összegyűjtik a holokauszt képeit

2019. Június 24. / 17:32


Összegyűjtik a holokauszt képeit

A Holokausztfoto.hu civil önkénteseiből álló csoport kutatókkal, történészekkel közösen gyűjti össze, és internetes katalógusban teszi elérhetővé azokat a képeket, amelyek a magyarországi holokauszt történeteit ábrázolják. 


A mind inkább a vizualitásra építő kultúrában különösen fontos lenne, hogy bemutathassuk képeken is a holokauszt eseményeket. Tankönyvek, filmek, internetes oldalak, történettudományi tanulmányok vagy blogok lehetnének sokkal hatásosabbak, ha több képet tudnánk megmutatni – olvasható a Holokausztfoto.hu nevű portált létrehozó szerveződés sajtóanyagában.

Rd2168j3ql8pbNzC5ujWZ5ivhfSyAYcQ3tVhUdmm.jpg

Mint írják, 1944-ben sok százezer magyarországi zsidónak kellett előbb sárga csillagot viselnie, gettóba vagy csillagos házba költöznie, mielőtt minden településről összeszedték, kifosztották majd elhurcolták őket, legnagyobb számban a biztos halálba. Az ország szeme előtt játszódó eseménysorozatról alig-alig ismerünk fényképeket, pedig akkoriban a fotózás már elfogadott középosztálybéli hobbi volt, igen sokan rendelkeztek fényképezőgéppel, s készítettek fotókat még a háborús időkben is. A szemük előtt játszódó deportálásokat nem örökítették meg, vagy ha igen később a képeket eldugták, megsemmisítették, ezt nem tudjuk biztosan, de az bizonyos, hogy csak nagyon kevés fotón tudjuk bemutatni a történteket, ráadásul a meglévő képek sem mindig hozzáférhetők vagy közismertek.

A Holokausztfoto.hu célja, hogy a lehető legteljesebben felkutassa, összegyűjtse és  katalógus-szerűen közzé tegye a magyarországi holokauszt fotóit az intterneten, megjelölve azt is, hogy hol érhetők el a képek jogszerűen. Mint írják, a magyarországi történeti muzeológiának és fotótörténetnek elévülhetetlen érdemei vannak a fényképek felkutatásában, de eddig senki nem törekedett a teljességre és a képek nyilvánossá tételére. A honlap készítői azokat a fényképeket tekintik „holokauszt fotónak”, amelyeken a zsidóellenes diszkrimináció, az antiszemita törvényhozás hatásának jelei láthatók a sárga csillag viselésétől kezdve a gettóba záráson át a deportálásig. Ilyenek a munkaszolgálatról, a koncentrációs táborokban készült és más gyilkosságokkal kapcsolatos felvételek is.

umxtFzUdB9saaCoUU97WGna8M2vSWH1adA76hYqZ.jpg

Várják a képeket közintézményektől, múzeumoktól, levéltáraktól, szerkesztőségekből és magángyűjteményekből külföldről és belföldrő egyaránt. A holokausztfoto.hu honlapra feltöltött képsorozat mindenki számára elérhető, az oldal nem szerzi meg a képek jogait, csak összegyűjti és elvezeti az érdeklődőket a tulajdonosokhoz. 

A csoport tagjai: Tamási Miklós szerkesztő, Szlávy Adrienne családfakutató, Lénárt András történész, Kelemen Ágnes doktorandusz, Dési János újságíró.

Szakmai partnerek és támogatók: Jalsovszky Katalin muzeológus, Csősz László történész, Dombi Gábor újságíró, doktorandusz, Harsányi László közgazdász, kutató, Karsai László történész, Molnár Judit történész, Szita Szabolcs történész, Toronyi Zsuzsanna muzeológus, Varga János filmtörténész.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek