Németország elnöke: A II. világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre

2023. Április 19. / 22:36


Németország elnöke: A II. világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre

A lengyel fővárosban a varsói gettófelkelés 80. évfordulója alkalmából a gettó hőseinek emlékművénél rendezett mai megemlékezésen Frank-Walter Steinmeier német elnök tiszteletét fejezte ki a zsidó felkelők emléke előtt. A német államfő Jichák Hercog izraeli és Andrzej Duda lengyel elnök társaságában emlékezett meg a gettó hőseiről.

A német államfő úgy fogalmazott: mély szégyennel töltik el azok a bűntettek, amelyeket a náci németek Lengyelországban, a varsói gettóban elkövettek. Frank-Walter Steinmeier szerint e bűntetteknek több helyet kellene szentelni a történelmi emlékezetben. „Mi, németek tudatában vagyunk felelősségünknek, a túlélők és a halottak által ránk hagyott missziónak" – jelentette ki az elnök. Hozzátette: a németek elfogadják ezt a missziót, a saját történelmük iránti felelősségük „vég nélküli".

A náci németek pontosan kitervelték és végrehajtották a holokausztot, és az európai, a varsói zsidókat „oly kegyetlen és embertelen módon üldözték, gyilkolták, hogy nem találunk rá szavakat" – mondta a német elnök. Hozzátette: a háború után túl kevés elkövetőt vontak felelősségre.

Mint hangsúlyozta: a történelemből levonandó legfontosabb tanulság a „soha többé". Ebben az összefüggésben az ukrajnai háborúra utalt, úgy ítélve meg: Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi joggal összeférhetetlen agressziót követett el, és ezzel lerombolta az európai rend és biztonság alapjait. A szabadságot és a függetlenséget ki kell vívni, meg kell védeni – fogalmazott. 

Steinmeier hálájáról és alázatáról beszélt annak kapcsán, hogy első német államfőként vehet részt a gettófelkelés évfordulóján rendezett megemlékezésen. Fontosnak nevezte, hogy a rendezvényen Jichák Hercog izraeli és Andrzej Duda lengyel elnök társaságában lehet jelen.

Jichák Hercog felidézte beszédében, hogy a varsói gettóban „elszánt lengyel zsidók csoportja" szállt szembe a német túlerővel. A felkelést kevesen élték túl, de „a hősök vérével megszentelt földön győzött az emberi szellem". A gettó lakosai megőrizték emberi erkölcsüket, egymásért viselt felelősségüket, az emberiességbe, a felebaráti szeretetbe vetett hitüket – húzta alá az izraeli elnök. 

Hozzátette: a zsidók nem maradtak magukra a nácikkal szembeni harcban, „minden államban akadtak Világ Igazai, a helyi ellenállás tagjai, közöttük természetesen lengyelek is". 

Hercog szerint a holokauszt emlékezete „nem posztmodern és nem relatív", hiszen valóban létezett „az igazi gonosz" a nácik és segítőik személyében, és létezett „a tiszta jó" is, amelyet az áldozatok és a harcosok testesítettek meg.

Hercog hangsúlyozta: a Lengyelországot és sok más országot ért háborús megsemmisítés alapját képezi a Lengyelország és Izrael közötti „fontos párbeszédnek", a két nemzet közötti barátság elmélyítésének.

Andrzej Duda lengyel elnök felszólalásában a bátorság és az elszántság jelképének nevezte a gettófelkelést. Felidézte: annak túlélői közül többen később a lengyel honfitársaikkal együtt az 1944-es varsói felkelésben harcoltak a német megszállók ellen.

A varsói gettófelkelés a zsidók legnagyobb fegyveres ellenállási akciója volt a második világháború során. A németek 1943. április 19-ére tervezték a varsói gettó végső felszámolásának kezdetét. Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, a városrészt a németek földig rombolták.

(MTI)

(Címlapkép: jobbra az izraeli, középen a lengyel, balra a német államfő. Fotó: PAP/Jakub Szymczuk/KPRP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Határon túl: Felújított zsinagógát adtak át Zentán
Zsidó világ
Ismeretlen zsidók nyomában Dux Adolf (1822-1881)
Mazsihisz hírek
Ferenc pápával találkozott Heisler András, a Mazsihisz elnöke