Mindenkitől egy szavazat, és megmentjük a nagyváradi zsidó temetőt

2019. Január 16. / 23:33


Mindenkitől egy szavazat, és megmentjük a nagyváradi zsidó temetőt

Ha január 20-ig elég sokan szavazunk a nagyváradi zsidó temető felújításának tervére, akkor a beruházás bekerülhet a nagyváros idei költségvetésébe. Ne szalasszák el az alkalmat, szavazzanak! Mutatjuk azt is, hogyan kell elboldogulni a román nyelvű webhelyen. 


Nagyváradon a költségvetési források egy részének fölhasználásáról bárki szavazhat, tehát az éves büdzsé kiadásait nem csak az önkormányzati képviselők döntik el, hanem közvetlenül maguk az állampolgárok. Az úgynevezett részvételi költségvetés elkülönített keretére nagy a versengés: nyolc kategóriában összesen ötvenkét projektre szavazhatunk az interneten, a győztes tervek bekerülnek a nagyváradi önkormányzat beruházásai közé.

Mivel a szavazáson nem csak nagyváradiak voksolhatnak, hanem bárki, aki regisztrál (cikkünk végén ehhez adunk némi segítséget), arra kérjük és bátorítjuk olvasóinkat, hogy szavazataikkal támogassák a nagyváradi neológ zsidó temető felújításának, rendbetételének tervét.

A versengésben ez az egyetlen műemlékvédelmi, a város kulturális és építészeti értékeinek megőrzésére irányuló projekt, amelyet minél kisebb késlekedéssel meg kellene valósítani, hiszen a létesítmény rossz állapotban van, számos síremlék az összeomlás határára került.

A neológ temető felújításának projektje a Kulturális infrastruktúra címszó alatt fut, így olyan beruházásokkal került egy kategóriába, mint egy nagyváradi szelfiző hely kialakítása, egy pavilon építése egy közparkban, vagy egy emlékmű létrehozása a Mátyás király uralkodása alatt Nagyváradon megépített egykori csillagvizsgáló központ emlékére. 

A voksolás határideje január huszadika, szóval van még pár napunk, hogy szavazzunk. A hét végéig nagyon jó lenne elérni, hogy a temetőprojekt versenyben maradhasson. 

A kulturális infrastruktúra projektjei ide kattintva tekinthetők meg. 

A szavazáshoz a webhelyen először be kell jelentkezni, amit az Autentificare sávra kattintva tehetünk meg. Bejelentkezhetünk a Facebook-fiókunkkal, vagy létre kell hoznunk egy saját fiókot saját jelszóval: a fiók létrehozása románul „creaza cont”, a jelszó pedig „parola”. Ha bejelentkeztünk, akkor a „votează proiect” fül alatt keressük ki a temetőberuházást, a projekt címe románul: Reamenajare cimitir neolog evreiesc Oradea cu scop turistic. Ha megtaláltuk, akkor a „votează” gombbal szavazzunk. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek