Ma az IKI-ben: A világunk Rabin előtt és után

2022. November 07. / 12:31


Ma az IKI-ben: A világunk Rabin előtt és után

– Izrael Rabin előtt és után – ez a címe annak a minden bizonnyal roppant izgalmasnak ígérkező beszélgetésnek, amelyen dr. Balázs Gábor eszmetörténész és dr. Novák Attila történész cserél eszmét arról, hogy mennyiben és miképpen változott a világ és Izrael Jichák Rabin miniszterelnök 1995-ben történt meggyilkolása óta. A program ma este fél 7-kor kezdődik az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.

Mint korábban beszámoltunk róla: az IKI és az izraeli nagykövetség 10 napos rendezvénysorozattal tiszteleg a 100 éve született, s 1995. november 4-én merénylet áldozatává vált Jichák Rabin izraeli kormányfő emléke előtt. 

RABIN 100 – Tíz nap a tolerancia jegyében elnevezésű programsorozat részeként az érdeklődők ma este 18 óra 30 perctől dr. Balázs Gábor és dr. Novák Attila beszélgetésén vehetnek részt, amelyen a két tudós azt vitatja meg, hogy miben és hogyan változott meg a világunk, s azon belül Izrael Rabin halála óta, azaz voltaképpen arra keresik a választ, hogy milyen hatása volt és van a meggyilkolt kormányfő politikai-szellemi örökségének, s politikai-közéleti értelemben milyen irányba tart Izrael.

311982303_10159491052689775_4991367071521665405_n.jpg

Amint azt Ledniczky Lívia  , az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója honlapunknak előzőleg elmondta: a november 6-i Rabin-emléknap  és a november 16-i Nemzetközi Tolerancia Nap  között eltelő tíz napot olyan tartalmas és sokszínű programokkal kívánják megtölteni, amelyek a meggyilkolt miniszterelnök szellemi örökségére irányítják rá a figyelmet. Nem az a feladatuk – fogalmazott –, hogy állást foglaljanak Jichák Rabin  politikai tevékenységét illetően pro vagy kontra, hanem az, hogy az általa vallott elvek és életének eseményei kerüljenek a fókuszba.

(Címlapkép: IKI/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek