Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

2024. Január 08. / 19:58


Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

Tavaly a világ 50 legbefolyásosabb zsidó származású politikai vezetője között tartották számon, ma azonban benyújtotta lemondását és távozik a párizsi Matignon-palotából Élisabeth Borne. A politikus – akinek az édesapja holokauszttúlélő volt – 2022 májusa óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Élisabeth Borne 1961-ben született Franciaországban Marguerite Lecèsne és Joseph Bornstein gyermekeként. Bornstein lengyel zsidó volt, aki 1939-ben menekült Lengyelországból Franciaországba, majd Franciaország német megszállása után az ellenállás soraiban küzdött. A nácik 1942-ben elfogták és deportálták. 1972-ben halt meg. 

Élisabeth Borne már régi szereplője a francia politikának, és Jean Castex előző miniszterelnök lemondása után ért a csúcsra: Emmanuel Macron államfő 2022 májusában bízta meg a kormány vezetésével. Ezzel Élisabeth Borne lett az ország második női miniszterelnöke, az első a jelenleg 89 éves Edith Cresson volt, aki 1991-92-ben 11 hónapig vezette a kormányt.

Emmanuel Macron köztársasági elnök megköszönte Borne munkáját és elfogadta a politikus lemondását. Az Elysée-palota a Le Monde-dal közölte: az új miniszterelnök nevét kedden teszik közzé.

Címlapkép: Christian Hartmann/AFP/Getty

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek