Kóser, de tilos: Zsidók és moszlimok együtt harcolnak a szélsőjobb és az állatvédők ellen

2019. Január 15. / 16:27


Kóser, de tilos: Zsidók és moszlimok együtt harcolnak a szélsőjobb és az állatvédők ellen

A másik furcsa szövetség ellenük jött létre az állatvédők és a szélsőjobboldal között. Flandriában, ahol nem lehet többé kóservágást végezni, több 10 ezer ultraortodox zsidó él, az antwerpeni közösségben. Ilyen még nem történt Európa egyetlen olyan országában sem, ahol nagy létszámú zsidó kisebbség él.


Lehet, hogy elkezdődött valami Észak-Nyugat Európában, ahol évek óta napirenden van a kóservágás és a körülmetélés betiltása, akik ezért küzdenek, úgy válik, hogy a kóservágás állatkínzás és a körülmetélés a csecsemők testi integritásának megsértése, tulajdonképpen csonkítás.

Főleg északi országokban tiltották be már a kóservágást, Svédországban, Norvégián, Dániában, Izlandon és Szlovéniában. Belgium, illetve Flandria, az a tartomány, amelyre kiterjed a tiltás, azért különösen súlyos eset, mert 35 ezer ultraortodox zsidó él Antwerpenben, ez Európa egyik ultraortodox központja. A fő kóser mészárszék Antwerpenben az Egyesült Királyságot is ellátta hússal. Attól is sokan tartanak, hogy még jobban felverheti a kóser hús árát a flandriai tiltás, pláne akkor, ha további követői lesznek ennek a „trendnek”, hogy ezentúl csak a gazdag zsidók engedhetik meg maguknak a kóser hús fogyasztását.

Igazából azonba az aggasztja a zsidó közösségeket, hogy Európa nem teszi majd lehetővé a hagyományos zsidó életforma gyakorlását, nem látja szívesen azokat, akiknek ez fontos, sokan tartanak attól, hogy Antwerpen zsidó közösségét meggyengíti és elbizonytalanítja a kóservágás betiltása, még akkor is, ha Brüsszelből, mert ott továbbra is lehet vágni, hozathatnak húst.

A zsidó s a moszlim közösségek összefogtak, mert a két vallás rituális vágása közös abban, hogy nem lehet előzőleg elkábítani az állatokat, akiket megölnek, ez többek szerint meghosszabbítja a szenvedésüket, zsidó vezetők azonban azt mondják, ez nincs így, a főütőér elvágása azonnali halált okoz. A moszlim-zsidó szövetséggel szemben sorakozik fel a többségi kultúrát a kóservágás gyakorlatától féltő szélsőjobboldal és az állatvédők furcsa kettőse.

A körülmetéléssel kapcsolatban is éles viták zajlanak, nemrég Izland betiltotta, aztán visszavonták a tiltást a vallásszabadságra hivatkozva.

A kóservágás ügyében megoldást jelenthet a sejtekből kifejlesztett hús, amely nem igényli az állatok levágását és amelyet talán nemsokára nagymértékben alkalmazhat is az élelmiszeripar, kóser is lesz, hús is lesz, az állatkínzásnak pedig még a gyanúját sem vetheti fel, ráadásul annyival még méltóbb lesz a Tórához, hogy maradéktalanul teljesíti a „cáár báálé hájim”, az élőlények szenvedését okozó bármely tevékenység kerülését célzó előírást is, hiszen egy ujjal sem nyúlnak majd hozzájuk. 

Az ynet.news.com írása alapján 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Jön a purim, cukrozzuk meg az ünnepet!
2019. Március 18. / 19:39

Jön a purim, cukrozzuk meg az ünnepet!

Oktatás
Zsidó hitoktatás a Mazsihisz szervezésében

Kommentek