Szociális osztály: új kihívások a járvány alatt

2020. Április 19. / 15:45


Szociális osztály: új kihívások a járvány alatt

Szerző: Kácsor Zsolt

A koronavírus-fertőzés okozta helyzet miatt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), azon belül a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szociális ügyekért felelős osztálya is új kihívásokkal néz szembe, hiszen megváltozott körülmények között kell gondoskodni rászoruló hittestvéreinkről, s köztük holokauszttúlélőkről. Tevékenységükről, munkájukról és feladataikról Kádár Györgyöt kérdeztük, aki tíz éve vezeti a Mazsihisz szociális osztályát.


– Elöljáróban bemutatná röviden a szociális részleget?

– A szociális alapszolgáltatások biztosításának feladatai közé tartozik két klub, a Héber Imre és a Herman Lipót Klub működtetése, szabadidős és közösségi programok szervezése az intézményeinkben, valamint a szociális étkeztetés szolgáltatás adminisztratív feladatainak ellátása. Továbbá információt, egyéni tanácsadást nyújtunk szociális ügyekben. Mintegy háromszáz-négyszáz emberrel vagyunk kapcsolatban, köztük holokauszttúlélőkkel. A dolgozói létszámot tekintve jelenleg heten vagyunk, a szociális ügyekkel foglalkozó munkatársak száma öt.

Kádár_György.JPGKádár György

– Az elmúlt hetekben mi volt az a legfontosabb szakfeladat, amire a szociális osztály koncentrált a megváltozott körülmények között?

– Ez összetett kérdés, mert olyasmivel állunk szemben, amit korábban soha nem tapasztaltunk, és ami nem csak a szociális területet érinti, hanem egészségügyi és biztonsági vonatkozása, kockázata is van. Ebből a szempontból a legfontosabb feladat az volt, hogy biztonságban tudhassuk a hittestvéreket otthonaikban, s ennek érdekében részletesen koordinált munkát alakítsunk ki a hitközség más részlegeivel, a MAZS Alapítvánnyal és a Mazsihisz által létrehozott önkéntes program szervezőivel.  Az új helyzethez alkalmazkodva alakítottuk ki kapcsolattartást a hittestvérekkel, akikkel korábban naponta találkoztunk a klubokban, a közösségi programokon illetve a szociális osztályon.

– Milyen igényekkel, kérésekkel jelentkeztek rászoruló hittestvéreink a szociális osztályon?

– Bevásárlás, gyógyszerkiváltás, élelmiszer-ellátás, ami abból adódik, hogy nagyon sok magányos, egyedülálló ember van. Ezeket az igényeket az önkéntesek folyamatosan teljesítik. Sok olyan hívásunk van, amikor nem fizikai segítséget kérnek, hanem megnyugtatásra van szükségük olyan személytől, akit korábbról már személyesen is ismernek.  A vírusfertőzés előtt is elláttuk a szociális gondoskodás feladatait, de alapvetően új helyzetet teremtett, hogy nem találkozhatunk személyesen a rászoruló idős emberekkel az egészségük megóvása érdekében. Úgy kellett és kell segítenünk, hogy nem hozhatjuk az időseket veszélyhelyzetbe, nem kockáztathatjuk, hogy fertőzést kapjanak.

KAPCSOLAT

Tekintettel a megnövekedett érdeklődésre, az elérhetőség nehezebbé vált, a visszahívás és a válaszok küldési ideje megnövekedett. A szociális osztály türelmüket és megértésüket kéri, igyekeznek minden érdeklődést megválaszolni.
Elérhetőségek:
e-mail: szocialis@bzsh.hu
telefon: +36 30 342 9172; +36 1 4135524; +36 1 4135571.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek