Hevesy Pálról nevezték el az állambiztonsági levéltár könyvtárát

2022. Szeptember 19. / 13:53


Hevesy Pálról nevezték el az állambiztonsági levéltár könyvtárát

A Hevesy Pál Nemzetbiztonsági Könyvtár nevet vette föl az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára könyvtára egy megemlékező ünnepség keretében múlt hét pénteken. Hevesy Pál nemesi címet viselő, kikeresztelkedett, kivételes zsidó család fiaként született, s csak egy a számos híres családtag közül (az ő öccse volt Hevesy György Nobel-díjas vegyész). Hevesy Pál az Osztrák-Magyar Monarchia „utolsó diplomatája” volt, aki húsz évnyi külszolgálatot követően távozott az egyre szélsőjobboldalibb Magyarországról ifjúkori barátja, Teleki Pál öngyilkossága után.

Hevesy Pál gazdag – a dualista Monarchia elitjéhez, sikeres és stabil felsőosztályához tartozó – családba születik a sokra hivatott Budapesten 1883-ban és százöt évvel később – túl két világháborún, a hidegháború vége felé, az emberiség legmozgalmasabb évszázadát átélve – az egykori kettős Monarchia másik felében, Ausztriában hal meg 1988-ban. 

Olyan régimódi, alapvetően a dualista időszak kozmpolitizmusához kapcsolódó ember volt, aki fiatalon elvesztítette természetes életközegét és élete nagy részét már idegen világban élte le. Amikor a magyar külszolgálat az ő személyében elveszíti kiváló diplomatáját 1942-ben, Hevesy már nem fiatal ember, de pályája lezárulása korán éri: még 46 évet él. Hisz a nemzeteket összekötő politikai-gazdasági egységekben, jóval korábban, mint mai híveik, azért hisz, mert diplomata, akit a kettős Monarchia nevelt.

Sok nyelven beszél, ír és olvas, a publikációit inkább forgatják ma máshol, mint szülőhazájában, a magyar revíziós követeléseket egy nagyobb európai egység megteremtésével reméli orvosolni, hiszen a magyar érdekek lojális képviselője. Idegenként élt eredményes, kifogástalan életet a XX. században, amely nem az ő százada volt, mégis átélte, végigélte, kis híján hosszabban tartott az élete, mint maga a század.

Az állambiztonsági levéltár méltó névadót választott a könyvtárának, hálásan köszönjük szép, megemlékező gesztusukat!

(Címlapkép: ÁSZTL/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek