Földrengés a Demokrata Pártban: elesnek a régi, Izrael-barát politikusok

2020. Június 30. / 10:55


Földrengés a Demokrata Pártban: elesnek a régi, Izrael-barát politikusok

A Bronxot is magában foglaló New York-i kongresszusi kerület demokrata előválasztásán egy baloldali újonc legyőzte a körzetet több mint 3 évtizede képviselő, a pártelit által támogatott, nagyon harcosan Izrael-barát és nagyon befolyásos politikust, Eliot Engelt.

A Demokrata Pártban az utóbbi években megjelent egy az amerikai politikában szokatlanul balos irányzat, amelynek első számú képviselője Bernie Sanders zsidó szenátor volt, aki kétszer is elindult, hogy megszerezze az elnökjelöltséget. Amikor viszonylag simán vesztett a pártelit kipróbált emberével, Joe Bidennel szemben, úgy tűnt, hogy messze még az idő, amikor a „progresszívek” uralhatják a Demokrata Pártot, annak ellenére is, hogy a fiatal, liberális középosztályban roppant magas a támogatottságuk, szociális igazságosságot követelő jelszavaikra nagyon is vevő ez a közeg, akárcsak a faji-nemi diszkriminációval szembeni fellépésükre, zöld, elsősorban klímavédő követeléseikre, fegyvertartás elleni fellépésükre szintén. De akármennyire értékesek is a fiatal választók, ez még nem volt elég.

A trónkövetelőknek a hatalomátvételre még valóban várni kell, de befolyásuk bizonyos helyeken tényleg növekedni látszik. New Yorkban, ahonnan a progresszívek ismert, fiatal képviselőjét, Alexandria Ocasio-Cortezt is megválasztották, az övével szomszédos körzetben egy 44 éves fekete progresszív jelölt legyőzte a Demokrata Párt egyik legstabilabb, legnagyobb befolyású és sok tekintetben legkonzervatívabb kongresszusi képviselőjét, Eloit Engelt, aki még a Demokrata Párt régi főáramánál is sokkal lelkesebb barátja Izraelnek. Jamaal Bowman, aki több mint 30 évnyi regnálás után győzte le, szinte a semmiből felemelkedve Engelt, a progresszív demokraták tipikus álláspontján van Izraelt illetően. Nem csak nem támogatja a Nyugati Part (Ciszjordánia, Jehuda-Somron) egy részének tervezett annexióját, ahogy a pártelit jelentős része sem, általában is élesen bírálja Benjamin Netanjahu miniszterelnököt. Felvetette, bár később nem hangoztatta sűrűn, hogy az Izraelnek folyósított amerikai pénzek kifizetését feltételekhez kéne kötni. Jól kivehetően balra áll, de nem tér el radikálisan a Demokrata Párt fősodrától, nem támogatja a bojkott-mozgalmakat, bár tiltani sem akarná őket, támogatja a kétállami megoldást, Izraelnek a békéhez és biztonsághoz fűződő jogát. Udvarias hangnemű, bár éles vitát folytatott a választókörzet egyik lakójával, Amerika egyik leghíresebb ortodox rabbijával, a nyitott ortodoxiát megalapító Avi Weiss-szel, aki számonkérte rajta, miért nem nehezményezi egyúttal azt is, hogy a Palesztin Hatóság terroristák gyilkosságait jutalmazza forrásaiból, anyagilag jövedelmezővé teszi a terrort, miért csak Izrael esetében érzékeny az emberi jogok megsértésére. Emlékezteti őt a választókörzet egykori zsidó lakójára, Ari Fuldra, akit Izraelben gyilkoltak meg (Lásd még itt)

Eliot Engel, a most távozó képviselő kész volt saját pártja ellen szavazni Izrael érdekében, Obama elnök iráni megállapodását például nem támogatta, az ő hiánya önmagában is komoly átrendeződés jele és katalizátora lehet a Demokrata Pártban. Engel kampánya nem volt túl erőteljes, részben azért sem, mert 73 éves és a koronavírus időszakát jobbára otthonában töltötte, egy kampányrendezvényen viszont azt mondta úgy, hogy véletlenül hallani lehetett, hogy ha nem lenne előválasztás, nem érdekelné az egész.

Jamaal Bowman szinte biztosan kongresszusi képviselő lesz, a körzetben a republikánusoknak hagyományosan nem sok babér terem, aki megnyeri a Demokraták előválasztását, szinte biztosan nyer. Engelt ajánlotta Hillary Clinton is, ebből is látszik, mennyire fontos volt személye a pártelitnek, Bowmant pedig az új progresszív sztárpolitikusok mellett Bernie Sanders és Elizabeth Warren, aki szintén elnökjelölt volt.

Az, hogy a progresszívek nem holnap vagy holnapután veszik át a pártot, biztos. De az, hogy soha nem veszik át, még egyáltalán nem bizonyos. 

Címlapképünkön Eliot Engel látható

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek