Eurobarometer: az európaiak harmada szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

2019. Január 22. / 16:51


Eurobarometer: az európaiak harmada szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európaiak nagyjából harmada úgy látja, hogy erősödött hazájában az antiszemitizmus az elmúlt években. A zsidó lakosság körében ez az arány jóval magasabb – áll az Eurobarometer kedden közzétett közvélemény-kutatásában.


Az Európai Unió huszonnyolc államában elvégzett reprezentatív felmérés során megkérdezettek 36 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az utóbbi öt évben, a zsidó közösségek tagjainak viszont ezzel szemben 89 százaléka volt ezen a véleményen.

Ennél valamivel kedvezőbbek az adatok Magyarországon, ahol a szélesebb közvélemény 26 százaléka számolt be az antiszemitizmus növekedéséről, míg a zsidó közösségnek a 70 százaléka.

„Európa szégyene, hogy tízből kilenc zsidó ismét az antiszemitizmus fokozódását tapasztalja a kontinensen” – mondta kedden az uniós igazságügyi biztos. Vera Jourová felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdésben hatalmas a különbség a széles közvélemény és a konkrétan érintettek percepciója között.

Az Európa-szerte megkérdezettek átlagosan 50 százaléka szerint probléma az antiszemitizmus a hazájában. Magyarország ez az arány 45 százalék, míg Svédországban például 81 százalék, Franciaországban 72 százalék, Németországban 66 százalék.

A magyar válaszadók az európai átlagnál kisebb arányban gondolják úgy, hogy hazájukban probléma a holokauszttagadás, a zsidók elleni fizikai agresszió és például a zsidó temetők meggyalázása, viszont az átlagnál többen vélekedtek így a politikai életben és a médiában megjelenő antiszemitizmussal kapcsolatban.

A Brüsszelben bemutatott felmérés szerint a holokauszttagadást az európaiak 53 százaléka, azon belül a zsidók 95 százaléka antiszemita megnyilvánulásnak és problémának tartja. Az emberek 58 százaléka nem volt tisztában azzal, hogy a holokauszt tagadása bűncselekmény.

A 27 600 válaszadó hozzávetőleg 43 százaléka tartja kielégítőnek az iskolákban folyó oktatást a holokausztról, Magyarországon ez az arány 45 százalék.

„Az oktatás kulcsfontosságú nemcsak a soá mint az emberiesség mélypontja megértése, hanem annak tudatosítása szempontjából is, hogy az antiszemitizmus még mindig nagyon is jelen van Európában” – hangsúlyozta Vera Jourová a belga főváros zsidó múzeumában elmondott beszédében. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Milyen egy neológ rabbi? Négy éve ment el Schweitzer József
Hírek, lapszemle
Egy zsidó sportoló lett a Super Bowl legértékesebb játékosa
Megemlékezések
Százhúsz éve született az edzőkirály: Guttmann Béla

Kommentek