Eltemették Horváth Ádámot, a magyar televíziózás egyik legnagyobb alakját

2019. Július 16. / 13:12


Eltemették Horváth Ádámot, a magyar televíziózás egyik legnagyobb alakját

A budapesti Farkasréti temetőben helyezték ma örök nyugalomra a 89 éves korában elhunyt Horváth Ádám rendezőt, a Magyar Televízió volt elnökét, a Szomszédok című sikersorozat atyját.


Családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői jelenlétében a budapesti Farkasréti temetőben ma temették el Horváth Ádám rendezőt, Molnár Ferenc világhírű drámaíró unokáját, aki 89 éves korában hunyt el. Temetésén többek között Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója, a Szomszédok című tévésorozat egykori szereplője búcsúztatta, aki azt mondta: „tizenhárom évet dolgoztam együtt a szakma mesterével. A forgatások befejezése után is összetartotta a Szomszédok stábját, amely neki köszönhetően szeretetben, konfliktusmentesen dolgozott. Mindig a szakmaiságot tekintette a legfontosabbnak, és a legnehezebb pillanatokban is ott volt a humora”. 

Horváth Ádám ravatala és portréja a Farkasréti temetőben Fotó: MTI/Soós Lajos

A család nevében Naszlady Éva színésznő, rendező mondott beszédet, aki az elhunyt rendező unokája, Ádám levelét felolvasva kiemelte: Horváth Ádám számos televíziós alkotásában, a tévéjátékokban, a minisorozatokban, a koncert- és színházfelvételeken, szilveszteri műsorokban tovább fog erre. „Nemcsak sikeres rendező volt, hanem emellett férj, apa, nagyapa, testvér, nagybácsi és végül dédapa is. Ott volt és segített, ha bármikor szükség volt rá, családon belül és kívül is, sokaknak pályájukon elindulni, sokan neki köszönhetik hírnevüket, karrierjüket. Humora, tartása, ereje, energiái, műveltsége mindig vele volt, emellett fekete ruhái, a cigarettától érces határozott hangja, szúrós vagy törődő tekintete is jellemezte”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében Bárdos András újságíró beszélt, aki egyebek mellett azt mondta: „nyom csak a legnagyobbak után marad a tévében”. Ilyen maradandó munkának nevezte a koncertközvetítéseket, Hofi Géza showműsorait, a Fából faragott királyfit Seregi koreográfiájával, a Nagy Imre-temetés televíziós közvetítését, a színművészeti televíziós képzés elindítását.

Mint korábban írtuk róla, Horváth Ádámnak a világirodalom legprofibb, legokosabb, mély, cinikus emberismeretével legjobban gazdálkodó drámaiparosa, színiiparosa, Molnár Ferenc volt a nagypapája, ám kultúrát, hitet és műveltséget komoly és idealista emberektől kapott, Sárközi-Molnár Mártától, a Válasz folyóirat önzetlen mentorától, a holokausztban meggyilkolt, a népi írókhoz tartozó Sárközi Györgytől és a magyar baloldal fontos figurájától, Horváth Zoltántól. Ő pedig egyszerre volt alázatos és komoly kultúraközvetítő és iparos. Televíziós, újmédiás szakember, a magyar tömegművelődés egyik úttörője, aki szinte azóta volt a televíziónál, hogy egyáltalán volt televíziózás Magyarországon.

A Kossuth-díjas rendezőt a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és Budapest XIII. kerületi önkormányzata egyaránt saját halottjának tekintette.

Forrás: MTI, Mazsihisz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Hanuka 5780/2019: ünnepi programkavalkád
2019. December 12. / 22:02

Hanuka 5780/2019: ünnepi programkavalkád

Megemlékezések
Ma 73 éves Steven Spielberg, érje meg a 120-at!

Kommentek