Egy rendkívüli ember emlékezete

2019. Augusztus 06. / 22:29


Egy rendkívüli ember emlékezete

Szerző: Kácsor Zsolt

Az 1988-ban alakult  Raoul Wallenberg Egyesület megemlékezést rendezett a budapesti  Szent István Parkban abból az alkalomból, hogy 1912. augusztus 4-én született az embermentő, világhírű svéd diplomata, Raoul Wallenberg.


„Annyi tudhatunk, hogy 1945 után soha nem tért vissza a családjához, budapesti kollégái és barátai sem láthatták soha többé, nem volt alkalma találkozni azzal a több ezer emberrel, aki az ő segítségével menekült meg a holokauszt borzalmaitól” – mondta Katarina Szécsi Asbrink (címlapképünkön) svéd nagykövet-helyettes azon a születésnapi megemlékezésen, amelyet Raoul Wallenberg emlékére tartott  a Raoul Wallenberg Egyesület a budapesti Szent István Parkban. Rajta kívül beszédet mondott Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke.

ww.jpgFotó és címlapkép: Nagy Ákos

Katarina Szécsi Asbrink méltatta a svéd diplomata tevékenységét, majd azt mondta: beletelt némi időbe a háború után, mire Wallenberg miszzióját el- és felismerték, de kevesen tudják még ma is, hogy a diplomata olyan embermentő szervezetet épített föl, amelynek több mint 350 tagja volt. Mint mondta, kötelességünk beszélni róla, a bátorságáról, elkötelezettségéről, és az örökségéről, hogy különböző projektek révén mutathassuk be a diákoknak a felelősségvállalás, tolerancia és egyéni bátorság fontosságát.

Batthyány-Schmidt Margit kiemelte: Wallenberg hamar fölismerte történelmi szerepét, és a Budapesten eltöltött első egy hónapban már  mintegy 4500 menlevelet állíott ki. Sajnos a sors tragédiája, hogy a hősök gyakran elpusztulnak, így ő sem érhette meg munkája elismerését. Hozzátette: a születésnapján nem feledhetjük, hogy Wallenberg vált az embermentés ikonikus alakjává, s szerencsére rajta kívül akadtak mások is, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben.

A rendezvény egyik megható mozzanata az volt, hogy a tömegben voltak olyan holokauszttúlélők, akiket gyermekkorukban személyesen Wallenberg mentett meg a biztos haláltól.

Résztvevők

Az eseményen képviseltette magát Amerika, Dánia, Kanada, Németország, Románia, Vatikán, Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, Norvégia diplomáciai képviselete, az UNICEF, UNHCR, Budapesti Európai Ifjusági Központ, Európa Tanács, a magyar kormány képviselői. Ott volt Heisler András, a Mazsihisz elnöke, és Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő.-

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Izraeli győzelem a női alapítású startup cégek versenyén
Hírek, lapszemle
Justin Trudeau: Az antiszemitizmusnak nincs helye Kanadában

Kommentek