Az igazság napszámosai: Szita Szabolcs kitüntetéséhez

2019. Március 15. / 16:52


Az igazság napszámosai: Szita Szabolcs kitüntetéséhez

Szerző: Deák Andrea

„Magyarország akkor és attól megy előre, ha sokan végzik el lelkiismeretesen a saját munkájukat” — fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Várkert Bazárban, ahol március 15-e alkalmából állami elismeréseket adott át Áder János köztársasági elnök megbízásából.


A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári kitüntetését vehette át nemzetközileg is elismert tudományos munkája, valamint a magyar zsidóság háborús veszteségeinek feltárása, illetve az emlékkultúra fejlesztése érdekében több évtizeden át végzett tevékenysége elismeréseként Dr. Szita Szabolcs, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány volt igazgatója, a Soproni Egyetem professor emeritusa.

***

A Magyar holokausztról aránylag sokat tudunk, hála a Szita Szabolcshoz hasonló történészeknek, akik úgy gondolják, mindent, amit lehet, dokumentálni kell, hogy megértsük, mi történt és hogy ne lehessen letagadni. Ez a két célja van a történelem kutatásának. A megértés elősegítése és az önbecsapás megakadályozása. 

Szita Szabolcs történészként és intézményvezetőként egyaránt az önfelmentés ellen, ugyanakkor a megértés érdekében dolgozik, dolgozott, alázatosan, szívósan, alaposan. A magyar munkaszolgálat történetéről jóval kevesebb információnk lenne nélküle. Szerény, személyét nem előtérbe toló történész, nem naiv, tudja, hogy soha nem közvetlenül a múlt szólal meg, mivel az már elmúlt, de mégis, amennyire lehet, engedi szóhoz jutni a múltat. Becsületes, szorgalmas és eltökélt, a magyar Vészkorszak alapos ismerője, nagyon sokat köszönhetünk neki, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont egykori igazgatójának. 

Hálásan köszönjük is és szívből gratulálunk megérdemelt kitüntetéséhez.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek