Amerika első zsidó elnöke: lehet, hogy nem most lesz

2020. Március 05. / 12:58


Amerika első zsidó elnöke: lehet, hogy nem most lesz

Úgy tűnik, nem idén választják meg az Egyesült Államok első zsidó elnökét. Ami egy hete még könnyen elképzelhetőnek tűnt, mára valószínűtlenné vált. Az, hogy Donald Trump elnök Demokrata-párti kihívója Bernie Sanders legyen. Michael Blommberg pedig nem sok időt töltött el végül az előválasztási folyamatban. 


A szuperkedd előtt, ami alaposan átrendezte az erőviszonyokat, visszalépett a jelöltségtől a párt középutas szárnyának két jelöltje is, Pete Buttigieg és Amy Klobuchar. Mindketten Joe Biden egykori alelnököt ajánlották maguk helyett és szavazóik megfogadták tanácsukat. A baloldali alternatívát jelentő Bernie Sanders, bár nem szerepelt rosszul, megnyerte a legfontosabb, legtöbb delegáltat küldő Kaliforniát például, nagyon nehéz helyzetbe került. A közéoutas voksok összeadódtak ellene és úgy tűnik, hogy, bár erős tábora van a Demokrata Párton belül a dolgozó emberek érdekeire koncentráló, a nagyon egyenlőtlen jövedelemelosztást élesen támadó politikának, a többség mégis maradna amerikai értelemben mérsékelt egyelőre. Az idő ugyan a balosabb politikának dolgozhat, az idős Bernie Sanders hívei nagyon nagy részben fiatalok, de jelenleg még nincs javaslatai mögött Demokrata-párti többség. A mérsékeltek pedig egyértelműen kiválasztották Bernie Sanders szenátor kihívóját és ez a szuperkedd legtöbb államát megnyerő Joe Biden, Obama elnök egykori második embere, aki az előválasztási folyamat nagy esélyese immár. A másik zsidó jelölt, a csak a Szuperkedden beszálló Michael Bloomberg egykori New York-i polgármester is az ő javára lépett vissza az este számára lehangoló eredményei után. Bloomberg nem sok időt töltött a versenyben. A szuperkeddre érkezett és rögtön utána távozott is, csak előtte elkölött a kampányára félmilliárd dollárt. A világ első tíz leggazdagabb embere között büszkén helyet foglaló Bloomberg ezúttal rosszul fektette be a pénzét. 

A mérsékeltek is komoly jelöltet állítottak egy idős zsidó férfi személyében és a balosok vezetője is zsidó volt két választáson már a Demokrata Pártban, komoly kihívóként. Ők, Michael Bloomberg és Bernie Sanders, koruk, miatt, már aligha indulnak el négy év múlva újra, bár zsidó történelmet írtak a maguk módján mindketten. Bernie Sanders kötődése, Izraellel kapcsolatos, nemegyszer éles kritikái miatt, felemás, de sokan beszéltek arról, hogy baloldalisága tulajdonképpen az őt felnevelő „jiddis szocializmus” öröksége, ő is részben a zsidó történelem „terméke”, bármit is gondoljunk a zsidósághoz fűződő viszonyáról egyébként. Michael Bloomberg pedig tipikusan zsidó életútú ember, aki kétely nélkül támogatja Izraelt. Az amerikai zsidó történelmet ennek a két idős úttörőnek az utódai fogják majd írni tovább. Az ő fontos fejezetük ebben a könyvben alighanem lezárult lényegileg, aktívak maradnak, de az Egyesült Államok elnökévé minden bizonnyal egyikük sem lesz. Azért még bizonyára hallunk róluk is és nemsokára megismerjük azt a fiatal vagy idős, fehér vagy színesbőrű nőt vagy férfit, aki végigmegy megkezdett útjukon és az Egyesült Államok első zsidó elnöke lesz.

(Címlapkép: Gordon Johnson/Pixabay)

(Forrás: The Guardian)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek