A Mazsihisz elnöke levélben kéri az MLSZ elnökét, hogy vizsgálja ki a Dorogon történt antiszemita megnyilvánulásokat

2019. Augusztus 22. / 14:38


A Mazsihisz elnöke levélben kéri az MLSZ elnökét, hogy vizsgálja ki a Dorogon történt antiszemita megnyilvánulásokat

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke levélben fordult Dr. Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökéhez, hogy a közelmúltban lejátszott Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen történt súlyos antiszemita incidenst a MLSZ az UEFA előírásainak megfelelően vizsgálja ki és szankcionálja azt. Az alábbiakban az elküldött levelet közöljük.


Tisztelt Elnök Úr!

Egy hete a Dorog-MTK labdarúgó mérkőzésen súlyos incidens történt. A dorogi szurkolók mintegy száz fős csoportja durva antiszemita rigmusokat skandált: „mocskos zsidók”, illetve „csak a kéményen át” – zúgott a lelátó. A Mazsihisz figyelemmel kíséri a folyamatot, vártuk, hogy az MLSZ markánsan reagáljon a történtekre.

Bizonyára emlékszik Elnök Úr arra, hogy egy esztendeje a különleges kockázatokkal bíró FTC-Maccabi Tel Aviv mérkőzés előtt az FTC elnökének egyértelmű, határozott és bátor kiállása, illetve az FTC és a Mazsihisz rasszizmus elleni közös projektje segített abban, hogy a mérkőzést példás szurkolói körülmények között lehetett megtartani.

Most arra van szükség, hogy az MLSZ kivizsgálja és az UEFA irányelveinek megfelelően szankcionálja az igen súlyos dorogi esetet.

csanyilevel-mlsz.jpg

A Mazsihisz nevében kérem Elnök Urat, hogy Magyarország miniszterelnöke által meghirdetett zéró tolerancia jegyében az MLSZ ne hagyja, hogy a labdarúgópályák a félelem helyszínévé váljanak, lépjen fel annak érdekében, hogy a zsidó közösség tagjai megtarthassák biztonságérzetüket hazánkban, a labdarúgást pedig ne árnyékolja be a gyűlölet és a rasszizmus megnyilvánulása.

A sikeresen lezajlott budapesti Európai Maccabi Játékok, valamint az idén negyedik alkalommal a Mazsihisz szervezésében megrendezésre kerülő Tolerancia Focitorna bizonyítja, közösségünk számára a sport több, mint játék, az együvé tartozás szimbóluma. A Mazsihisz ezért partnerséget ajánl: közös erővel növeljük az MLSZ rasszizmus ellenes projektjeinek hatékonyságát. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek