Ünnepeljük Izrael 75. születésnapját 75 izraeli filmmel!

2023. Április 26. / 10:20


Ünnepeljük Izrael 75. születésnapját 75 izraeli filmmel!

Az Israel Film Archive – Jerusalem Cinematheque jóvoltából a 75. Függetlenségi Nap tiszteletére összesen 75 izraeli filmet nézhetünk meg az interneten ingyenesen vagy bizonyos művek esetében minimális befizetéssel. A gondosan összeállított 75-ös listán nemcsak díjnyertes, kasszasiker művek szerepelnek, de olyan alkotások is, amelyek mára feledésbe merültek, holott az izraeli filmművészet becses kincsei.

Az internet révén világszerte elérhető az a filmválogatás, amelyet az Israel Film Archive – Jerusalem Cinematheque tett közzé a modern Izrael megszületésének 75. évfordulója alkalmából. A 75 művet tartalmazó listán művészfilmeket és dokumentumfilmeket egyaránt láthatunk, a válogatás során pedig ügyeltek arra is: ne csak ismert, díjnyertes alkotások legyenek elérhetők, hanem olyan filmek is, amelyeket mára már elfeledett a közönség, holott fontos részét képezik az izraeli filmművészetnek.

A 75 mű a modern Zsidó Állam kezdetétől a napjainkig bezárólag mutatja be az izraeli filmgyártás legjellemzőbb alkotásait. Kedvcsinálónak álljon itt néhány cím: Sallah (Ephraim Kishon, 1964), Sh'Chur (Shmuel Hasfari, 1994) vagy a Big Eyes (Uri Zohar, 1974). 

Az Israel Film Archive ünnepi projektje a Rescue and Retrieval program támogatásával valósul meg. 

(Forrás: Jfc.org.il)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek