Újabb rajtaütéseket hajtott végre az izraeli hadsereg Ciszjordániában

2022. December 05. / 12:39


Újabb rajtaütéseket hajtott végre az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg egységei megöltek egy palesztint egy összecsapásban, és elfogták az Iszlám Dzsihád terrorszervezet vezetőjének fiát egy másik, szintén Ciszjordániában végrehajtott éjjeli razzián – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A razziák célja, hogy megakadályozzák az újabb palesztin támadásokat, amelyekben az év eleje óta 31 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában.

Az izraeli csapatok letartóztattak három, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint Ciszjordánia déli részén, a Betlehemtől délre található, 1948-as menekülttáborból kinőtt Dehísa faluban tartott éjjeli razzián. Hétfő hajnalban összesen 14 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában. 

Az izraeli hadsereg szóvivőjének elmondása szerint a rajtaütés során tűzharc alakult ki, melyben Molotov-koktélokat is dobáltak az izraeli katonák felé. A csapatok viszonozták a tüzet és megölték az egyik keresett férfi testvérét, egy másik fegyverest pedig súlyosan megsebesítettek. 

A palesztinok válaszul általános sztrájkot hirdettek hétfőre Betlehem térségében. 

Eközben Ciszjordánia északi részén, a Dzsenín közelében lévő Dzsabariában az izraeli kommandósok elfogták Jahíja Szaadit, az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet négy hónapja letartóztatott helyi vezetőjének, Basszem Szaadinak a fiát.  A katonai hírszerzés szerint Jahíja Szaadi maga is magas rangú tagja az Iszlám Dzsihádnak, s azzal gyanúsítják, hogy részt vett különböző terrorcselekményekben. 

Baszem Szaadi augusztusi letartóztatása vezetett a Hajnalhasadás hadművelethez az Iszlám Dzsihád Gázai övezetben található katonai célpontjai ellen. Az augusztus 5-én kezdődött, háromnapos hadművelet idején a gázai terrorszervezetek körülbelül 1100 rakétát indítottak a hadsereg statisztikái szerint izraeli területre, de csaknem 200 lövedékük már a Gázai övezetben felrobbant. A rakétaháborúban 26 palesztin civil halt meg, közülük 16-an az izraeli, tízen az Iszlám Dzsihád rakétái miatt.

Izraelben március óta újabb erőszakhullám indult, melyre főként Ciszjordánia északi részén folytatott terrorellenes offenzívával válaszolt a kormány. A razziák célja, hogy megakadályozzák az újabb palesztin támadásokat, amelyekben az év eleje óta 31 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában. A szinte minden éjjel zajló terrorellenes razziák során több mint 2500 palesztint tartóztattak le, és több mint 150 palesztin halt meg, közülük sokan – de nem mindegyikük – támadások vagy biztonsági erőkkel való összecsapások során.

(MTI)

(Címlapkép: izraeli katonák Ciszjordániában. Fotó: Izraeli Védelmi erők)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek