Terrortámadások Jeruzsálemben: hét halott, több sebesült

2023. Január 28. / 18:00


Terrortámadások Jeruzsálemben: hét halott, több sebesült

Heten haltak meg egy jeruzsálemi zsinagógánál tegnap este történt támadásban: a Hamász 21 éves terroristája egy zsinagóga kapujánál nyitott tüzet az onnan távozó, korábban szombatfogadásra összegyűlt emberekre. A merénylőt lelőtték, akárcsak azt a másik, mindössze 13 éves palesztin terroristát, aki ma délelőtt lövöldözött, s két embert súlyosan megsebesített Jeruzsálemben. Izrael tömeges letartóztatásokkal reagált, s a terrorfenyegetettségi szintet a legmagasabbra emelte.

A12-es kereskedelmi televízióra hivatkozva az MTI  arról számol be, hogy tegnap este a merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagóga kapujánál lövöldözni kezdett az onnan távozó, korábban a szombatot fogadó imádkozókra.

Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig kórházba szállítása után vesztette életét. A mentőszolgálat életveszélyesen súlyos sebesültekről is beszámolt.

A TV értesülése szerint a terrorista a Hamászhoz tartozó Fadi Ajas volt, aki megpróbált autójával elmenekülni, de a közeli rendőrőrsről a lövések zajára odasiető rendőr egy önkéntes segítségével a zsinagógától mintegy egy kilométerre megállította. Rövid tűzharc bontakozott ki, melyben a rendfenntartók lelőtték a terroristát. Ajas izraeli állampolgár, a kelet-jeruzsálemi Soafat nevű menekülttábor lakója. 

Az izraeli rendőrség esetleges további terroristákat keresve átvizsgálta a környéket. A támadás után 42 embert tartóztattak le, többségében a támadó rokonait és ismerőseit. 

it.jpgItamar Ben-Gvir miniszter a megtámadott zsinagóga előtt (Fotó: Olivier Fitoussi – Flash90 – via The Times of Israel)

Itamár Ben-Gvir, a rendőrség munkájáért felelős nemzetbiztonsági miniszter tegnap a helyszínre érkezett, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájára.

Ma is támadott egy terrorista

Szombat délelőtt ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben; legalább ketten megsebesültek, az elkövető egy 13 éves palesztin fiú – közölték a hatóságok. A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat. Eszméletüknél voltak, mikor kórházba szállították őket. A mentők tájékoztatása szerint közepesen súlyos és súlyos sebesülést szenvedtek.

má.jpgA mai támadás helyszíne. Fotó: Jonatan Sindel – Flash90 – via The Times of Israel

A rendőrség lelőtte a támadót, aki a közlések szerint egy 13 éves, palesztin származású fiú volt. A helyszínt a kiérkező sürgősségi ellátás és biztonsági erők biztosították. A rendőrség szóvivője terrortámadásnak nevezte a történteket.

(Forrás: MTI)

A magyar külügy reagálása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma a közösségi oldalán reagált a merényletre. Mint a politikus írta: 

„Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, a közel-keleti térség békéjében és stabilitásában vagyunk érdekeltek, támogatjuk az Ábrahám Megállapodások végrehajtását és továbbvitelét, egyben pedig elismerjük Izrael önvédelemhez való jogát".

A miniszter bejegyzése így zárul: „őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek gyors felépülést kívánunk".

Az izraeli kormány könnyítene a fegyverviselés szabályain

A The Times of Israel cikke szerint a Benjamin Netanjahu miniszterelnök által tegnap este összehívott rendkívüli kormányülésen többek kzött szóba került, hogy könnyíteni kellene a polgárok lőfegyvertartási engedélyére vonatkozó törvényi szabályozáson. A lap értesülései szerint a kabinet megvizsgálja a lőfegyver-birtoklás jelenlegi kritériumait annak érdekében, hogy könnyítéseket lehessen bevezetni a fegyverviseli engedély megszerzésére.

Izraelben jelenleg szigorú szabályokhoz kötött a fegyverviselési engedély: leginkább csak azok kapják meg, akiknek a fegyver a munkájuk végzéséhez szükséges, vagy bizonyítani tudják, hogy a hétköznapi életükben rendkívüli fenyegetettségnek vannak kitéve. 

Izraeli sajtóértesülések szerint a tegnapi kormányülésen a miniszterek arról is tárgyaltak, hogy szükség volna egy olyan törvény kidolgozására, amely lehetővé tenné a terroristák családjainak kitoloncolását Izraelből. 

(Mazsihisz.hu összeállítás)

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) részvétét fejezi ki a terrortámadásban meggyilkolt ártatlan hittestvéreink hozzátartozóinak.

Együttérzünk Izrael gyászoló népével, s mindazokkal, akik ebben a véres terrorakcióban elveszítették családtagjaikat. Fájdalmunkat súlyosbítja, hogy a Hamász terrorszervezet merénylője éppen a holokauszt nemzetközi emléknapján gyilkolt meg ártatlan embereket. Az ilyen aljasul szimbolikus bűntettekre nincs bocsánat. 

Az Örökkévaló áldását kérjük Izrael rendőri szerveinek, katonai alakulatainak és speciális egységeinek tagjaira, akik minden erejükkel harcolnak a polgárok életének megvédéséért, a Zsidó Állam biztonságáért. 

(Címlapkép: mentők a tegnap esti terrortámadás helyszínén. Fotó: Olivier Fitoussi – Flash90 – via The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek