Összetartó évezredek dalai

2022. Szeptember 25. / 17:34


Összetartó évezredek dalai

Mindig is elfogult voltam amikor az észak-afrikai zsidóság zenéjéről írtam. A szakralitás és a vitalitás úgy erősíti egymást ebben a muzsikában, hogy nem lehet elhajolni előle. Hiába az évszázadok, a sivatagi mérföldek ez a zene itt van, él és megérint. Silló Sándor írása, fotói és videója.

Hallottam már szefárd pijutokat koncertteremben, de tudtam, zsinagógában a közelgő ünnep előtt, a szlihot imák idején másképpen szólnak majd.

Egy jaffai barátom irányított az óváros legrégibb zsinagógájához, amelyet 1948 óta a líbiai közösség használ. Ros Hásáná előtti utolsó hétköznap éjjel volt a közös piyut (zsidó liturgikus vers) éneklés. Éjfélre már százan lehettünk a kicsi teremben, és aki nem fért be, a szűk jaffai sikátorban állva hallgatta.

slihot utca.JPG

Az észak-afrikai zsidóság a szlihot imarenddel lazán vagy szorosabban összekapcsolódó dalai, piyutok, szólaltak meg, három muzsikus kíséretével. A közösen énekelt részeknél sokan tudják a dallamot és ilyenkor, az egész terem énekel.

Telefonos applikációval követjük a piyutok szövegét, és a kántor hangja tartja össze a miénket, de ez mégis ugyanaz a törzs, aki a sivatagban vándorolt, vagy menekült ahogy éppen hozta a sorsa.

Keleti hangzású dallamok ragadnak azokba a magasságokba, ahová a leszegett fejű hétköznapokban fel se merünk tekinteni.

Ezek a piyutok valószínűleg évezredek óta így szólnak. Végig látok az időalagúton mind a két irányban.

Ez hang, ez az erő túlélte az egyiptomi rabságot, a babiloni fogságot, a római uralmat, a szétszórattatást, az inkvizíciót, a pogromokat, a lágereket, háborúkat és minden szenvedést azért, hogy ezek az éneklő emberek végre itt az Ígéret Földjén élhessenek.

Ez az erő építette fel Izraelt, a felhőkarcolókkal, hightech-hel, haditechnikával, a világszínvonalú orvostudománnyal. Ez a közösség az, érzem ahogy állok közöttük, a zenében.

És most boldog új évet kívánnak nekem, a vállamat veregetik, közéjük tartozhatok én is. Mindegy tripolitáj vagyok, vagy askenázi, hogy ki tudom-e betűzni az írást mikor betévedő idegenként kihívnak a Tórához, mindegy, hogy tartom-e a szombatot vagy sem, voltak-e elpusztított őseim, átéltem-e velük háborúkat és hogy mikor alijáztam. Mindez nem számít, most itt vagyok az összetartó évezredek között.

slihot zenész.JPG

Simon, aki végig előttem ült, köszönte meg a végén a muzsikusoknak. Ez a hetvennegyedik Új Év, amit ebben a zsinagógában köszöntök – így búcsúzott tőlük. Kint az utcán elővett egy fotót is: - Ez a gyerek itt a sarokban én vagyok.  Itt készült a fotó szomszéd utcácskában 70 évvel ezelőtt.

slihot simon.jo JPG.JPG

simon fotoja.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Novák Attila történész: A Netanjahu-komplexum