Nemrég olajmécsest, most ősrégi kőmozsarat találtak izraeli katonák Gázában

2024. Január 10. / 15:48


Nemrég olajmécsest, most ősrégi kőmozsarat találtak izraeli katonák Gázában

Izraeli katonák múlt év decemberében egy 1500 éves olajmécsesre, most pedig egy bazaltból készült, 10 kilós, igen régi mozsárra bukkantak járőrözés közben a Gázai övezetben. A felfedezést még érdekesebbé teszi, hogy az egyik tartalékos katona civilben az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, úgyhogy azonnal tudta: nem holmi limlomot találtak.

Az izraeli hadsereg tartalékos tisztjei, Jair Amicur (aki civilben régész) és Eljasiv Bohbut (aki civilben rabbi) a Gázai övezetben rutinjárőrözést tartottak, amikor egy földkupacra lettek figyelmesek, amelyből egy kerek bazaltdarab állt ki. Miután kiásták a földből, Jair Amicur azonnal tudta, hogy mit találtak: egy igazi régiséget, méghozzá egy kőmozsarat, amelyet a térségben a bibliai időktől a mamelukok uralmáig (i. sz. XIII-XVI. század) használtak az itt élők. 

417433265_676862987955189_7602412370924961845_n.jpg

Jair Amicur azt is meg tudta állapítani, hogy a kőmozsár vélhetően távolról származik, hiszen a természetben bazalt a Gázai övezetben nem, csak Izrael északi területein lelhető fel. Az ilyen kőmozsarakban gabonát és hüvelyeseket őröltek az itt élők. 

Eli Escusido, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója a kőmozsár kapcsán azt mondta: Izrael földje és különösen Gáza bővelkedik ókori leletekben, és a hatóság a háború közepette együttműködik az izraeli hadsereggel a történelmi értékek megőrzése érdekében. 

Azért fontos a hadsereggel való együttműködés, hogy a katonák tisztában legyenek vele: ha régiséget találnak, fontos, hogy hagyják a helyén, és hívják a helyszínre a szakembereket, így ismerhető meg a lehető legtöbb információ  a leletekről és környezetükről.

Forrás és fotók: Izraeli Régészeti Hatóság

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek