Nem mindennapi diplomáciai egyezség Izrael és Libanon között

2022. Október 27. / 21:24


Nem mindennapi diplomáciai egyezség Izrael és Libanon között

– Ez diplomáciai vívmány, mert nem minden nap történik meg, hogy egy ellenséges ország írásos megállapodásban ismeri el Izraelt az egész nemzetközi közösség előtt – így kommentálta Jaír Lapid izraeli miniszterelnök, hogy Izrael és Libanon ma aláírta a két ország közötti földközi-tengeri határt rögzítő egyezményt. 

Az izraeli kormány csütörtök délelőtt rendkívüli ülésen hagyta jóvá a tengeri határmegállapodás szövegét, két héttel azután, hogy azt az izraeli parlament, a kneszet elé terjesztették felülvizsgálatra. Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság korábban elutasította a tiltakozó petíciókat, és jóváhagyta ezt az eljárást. 

A mai aláírt megállapodást hivatalos dokumentumként átadják az ENSZ-nek is a két ország határán lévő nakúrai ENSZ-főhadiszálláson.

Az Egyesült Államok által közvetített – és Washington garanciájával megszületett – egyezség lehetővé teszi Libanonnak, hogy a TotalEnergies nevű francia energiavállalat révén fejlessze a Kana-Szidón gázmezőt, és ott földgázt termeljen ki. Ez a terület a Földközi-tenger olyan részén található, amelyet Izrael és Libanon is sajátjának vallott. 

Izrael átengedte az egész vitatott zónát, de megkapja az onnan felszínre hozott földgáz hasznának tizenhét százalékát. Abban is megegyeztek, hogy a Karis (Cápa) nevű másik, szintén a határvidéknél lévő földgázmező teljesen Izrael tulajdonában marad. Jeruzsálem megtartja a partjai mentén azt a hárommérföldes zónát is, amelyre szerinte szüksége van a tengerpart biztonsága érdekében.

Jaír Lapid miniszterelnök a kormány megbeszélésének kezdetén kijelentette, hogy a megállapodás megerősíti Izrael biztonságát és cselekvési szabadságát a Hezbollah, a libanoni síita milícia fenyegetésével szemben.

„Ez diplomáciai vívmány, mert nem minden nap történik meg, hogy egy ellenséges ország írásos megállapodásban ismeri el Izraelt az egész nemzetközi közösség előtt. Nem mindennap áll mögöttünk az Egyesült Államok és Franciaország, melyek biztonsági és gazdasági garanciákat nyújtanak az egyezményhez" – hangsúlyozta Lapid.

„Izrael megkapja a Kana nyereségének 17 százalékát, mely pénzt hoz az állam gazdaságának, s amit jólétre és egészségügyre, oktatásra és biztonságra fordítanak majd" – emelte ki Lapid.

A kabinet ülése délben azzal ért véget, hogy Jaír Lapid ellátta kézjegyével a nemzetközi megállapodást, és átadta azt Amos Hochstein amerikai közvetítőnek, a diplomáciai egyezség létrehozójának. Eközben Michel Aun libanoni elnök is aláírta a dokumentumot. Ő azt hangsúlyozta, hogy 

a megállapodás végrehajtása nem jelenti a kapcsolatok normalizálását Izraellel, hanem „technikai kérdés, minden, a libanoni külpolitikának ellentmondó politikai következmény nélkül". 

A libanoni tárgyalócsoport vezetője, Elias Bou-Szaab azt mondta, hogy az egyezmény aláírása után „új korszak" kezdődik. A megállapodást átvevő Hochstein kijelentette, hogy az gazdasági fordulópontot jelenthet Libanon számára, és hangsúlyozta az Egyesült Államok garanciáját. „Ha bármelyik fél megsérti, mindkét fél veszít" – vélekedett az amerikai közvetítő. 

Izrael és Libanon között nincs békeszerződés, a két ország viszonyát az ENSZ által garantált tűzszünet szabályozza. 

(MTI)

(Címlapkép: Jaír Lapid magyar származású izraeli kormányfő aláírja a Libanonnal kötött egyezséget. Forrás: Jaír Lapid/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek