Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot tart Izrael és az USA

2023. Január 25. / 11:01


Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot tart Izrael és az USA

Minden eddiginél nagyobb, többnapos légi és tengeri közös hadgyakorlatot kezdett tegnap az izraeli és az amerikai haderő, részben Izraelben – jelentette az MTI a helyi médiára hivatkozva. Az izraeli katonai rádió szakértője szerint a cél elsősorban Irán figyelmeztetése. „A bazalt tölgyei" fedőnevű hadgyakorlaton – az izraeli egységek mellett – 6400 amerikai katona vesz részt, többségük a George Bush repülőgép-hordozón és az azt kísérő hadihajókon.

A gyakorlat keretében száznegyvenkét – köztük több nukleáris fegyverek hordozására is alkalmas – repülőgép, több tucat tengeri cirkáló és tengeralattjáró manőverezését gyakorolják, miközben a légierő az Irán elleni esetleges támadást is modellezi. Délen vadászgépek bombáznak és katonák ezrei rakétateszteket végeznek. 

A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő az eddigi legjelentősebb közös hadgyakorlatnak minősítette a péntekig tartó műveleteket.

Az izraeli hadsereg közlése szerint most elsősorban a közös izraeli-amerikai készenlétet tesztelik, javítják a két hadsereg műveleti kapcsolatát, szimulálják célpontok megtámadását, és gyakorolják a kommunikációs, a parancsnoki és irányítási rendszerek összjátékát összetett helyzetekben. A gyakorlatot alig egy héttel azután kezdték el, hogy Herci Halevi átvette az izraeli vezérkari főnöki posztot elődjétől.

A központi szerepet játszó George Bush repülőgép-hordozó B-52-es bombázókat szállít, valamint F-35, F-15, F-16 és F-18 vadászrepülőgépeket. A hadgyakorlat 6400 amerikai katonájából mindössze 450 tartózkodik szárazföldön Izraelben, a többiek a tengeren végzik feladatukat.

A ynet szerint az elmúlt egy év során már harmadszor gyakorol a két haderő egy Irán elleni közös támadást. A lap szerint a következő napokban Izraelben sokfelé érezhető lesz a biztonsági erők élénk mozgása, és robbanások zaja hallatszik majd a déli országrészben. 

„A bazalt tölgyeit" mintegy két hónappal ezelőtt, még Benjámin Netanjahu miniszterelnöki kinevezése előtt kezdték tervezni. A ynet amerikai forrása szerint a hadgyakorlat megmutatja, hogy az Egyesült Államok miként tudja gyorsan a Közel-Keletre átcsoportosítani erőit, noha Washington figyelmét jelenleg főként az ukrajnai orosz invázió és a Kínával kiéleződő feszültség köti le.

(MTI)

(Címlapkép: a Georg Bush repülőgép-hordozó. Forrás: USA Védelmi Minisztérium)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Széderesti vacsora: kettesben
2023. Április 11. / 18:47

Széderesti vacsora: kettesben