Magyarország Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét

2023. Március 03. / 09:21


Magyarország Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét

Az Európai Unióból egyedüliként Magyarország várhatóan már a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – számol be a döntésről az Izraelinfo, a The Times of Israel értesülései alapján.

A fotó forrása: The Times of israelA fotó forrása: The Times of israel(Haim Zach/ GPO/ Flash90)

A The Times of Israel értesülései szerint a megállapodás az Eli Cohen izraeli, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közötti, az utóbbi napokban intenzív tárgyalásokon született meg. Az izraeli külügyminisztérium vezető tisztviselői a mai napon hozták nyilvánosságra költözésről szóló hírt a The Times of Israel héber nyelvű kiadványának. 

Az izraeli külügyminisztérium magas rangú forrásai megerősítették a magyar nagykövetség áthelyezését. Az új követség várhatóan közel lesz az amerikai nagykövetséghez

Magyarország lesz az első és várhatóan az egyetlen Európai Uniós tagállam, amely Jeruzsálemben nagykövetséget nyit. Az Unió az Izrael és a palesztinok közötti békemegállapodás hiányában ellenzi ezt a lépést.

A 2019-es izraeli látogatása során Orbán Viktor megígérte, hogy létrehoz egy „diplomáciai státusú” kereskedelemi irodát Jeruzsálemben, melyet néhány hónappal később megnyitottak. Benjamin Netanjahu már akkor kérte a magyar követség Jeruzsálembe költöztetését a következő szavakkal: „Van egy telek közvetlenül az amerikai nagykövetség mellett, mely Önökre vár”. Netanjahu ezzel az Egyesült Államok előző elnökének, Donald Trump azon döntésére utalt, mellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és 2018-ban áthelyezte oda az Egyesült Államok külképviseletét. 

//

FRISÍTÉS: Megszólalt a Külgazdasági-és Külügyminisztérium az izraeli nagykövetség áthelyezéséről

Nem cáfolta, de nem is erősítette meg a magyar külügyminisztérium a nagykövetség áthelyezésének a hírét. Arról tájékoztatta a külügy a Heteket, hogy amennyiben változás áll be a nagykövetséget érintően, tájékoztatást fognak adni. A reakció azokra a sajtóhírekre érkezett, amelyek az izraeli sajtóban jelentek meg a magyar nagykövetség Jeruzsálembe történő átköltöztetésével kapcsolatban.

//

FRISSÍTÉS: Az Európai Bizottság nem támogatja, hogy Magyarország a vitatott státuszú Jeruzsálembe vigye a nagykövetségét

Miután az izraeli sajtóban megjelent, hogy első uniós országként Magyarország költöztetné Jeruzsálembe a nagykövetségét, az Európai Bizottság külügyi szóvivője kijelentette, hogy ezzel a saját korábbi vállalásaival is szembemegy a magyar kormány. Bár erről hivatalos értesítés még nem érkezett a Bizottsághoz, de Peter Stano az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy az EU hivatalos álláspontja hosszú ideje az, hogy a tagállamok nagykövetségei nem lehetnek a vitatott státuszú Jeruzsálemben. Valamennyi uniós külképviselet és az EU missziója is Tel-Avivban van. Ezzel összefüggésben a tagállamok csatlakoztak már egy 1980-as ENSZ-nyilatkozathoz. Hasonló tartalmú nyilatkozatot fogadtak el az uniós állam- és kormányfők 2017 decemberi csúcstalálkozójukon is.

***

Áldott vagy, Örökkévaló, aki fölépíti Jeruzsálemet

A zsidóság számára Jeruzsálem nem pusztán földrajzi pont a térképen, hanem az imába foglalt név, a legszentebb hely, a hegy és annak sziklacsúcsa, ahol Ábrahám ősapánk Izsákot megkötözte. Itt bizonyította be Ábrahám az Örökkévaló és az Ő akarata iránt érzett, feltétlen hűségét, majd itt győzte le Melkizedek király ellenségeit, hogy elnyerje vele az uralkodó áldását: „áldott legyen Ábrahám és áldott legyen a Legfelsőbb Isten”. 

Ezen a legszentebb helyen, a békét látó Isten városában uralkodott Dávid király, itt emelte Salamon király a Templomot, ide tértek vissza a Babilonba hurcolt zsidók leszármazottai, itt történt a hanuka csodája és megannyi más, világraszóló esemény. Jeruzsálem a zsidóság örök fővárosa volt és marad.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek