Keresztény sírokat rongáltak meg Jeruzsálemben zsidó fiatalok

2023. Január 05. / 07:44


Keresztény sírokat rongáltak meg Jeruzsálemben zsidó fiatalok

Több mint harminc keresztény sírt rongáltak meg Jeruzsálemben a Cijón-hegyi protestáns temetőben vallásos zsidókra jellemző öltözékű fiatalok újévkor - jelentette rendőrségi beszámolók alapján tegnap a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Radnóti Zoltán főrabbi a Facebook-oldalán ezt írta: Én kérek elnézést minden keresztény vagy ateista barátomtól, felebarátomtól, ismeretlen ismerősömtől ezen vandálok tettei miatt.

Január elsején két, hagyománykövető vallásos zsidókra jellemzően pajeszes, fejükön kapedlit viselő fiatal ledöntött és megrongált számos keresztény sírt Jeruzsálem óvárosánál, a Cijón-hegyen lévő protestáns temetőben. A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is. 

Ebben a temetőben temettek el négy, az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével a Szentföldre került magyar katonát is.

A helyi biztonsági kamera felvétele szerint szándékosan tettek kárt a kiszemelt, feltűnő keresztény jegyekkel, például nagy kereszttel díszített sírokban újév reggelén. A kárt 99 ezer 700 dollárra becsülik. Az izraeli rendőrség nyomozást indított a vandálok kézre kerítésére. Hasonló bűncselekményt követtek el 2013-ban is, amely miatt négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le.

(MTI)

Az eset kapcsán Radnóti Zoltán főrabbi, a Rabbiság igazgatója a Facebook- oldalán egyebek mellett ezt írta: „Ez a tett ellentétes a Tóra minden alapelvével és szent életű rabbijaink tanításával". 

Hozzátette: „Én, Radnóti Zoltán rabbi kérek elnézést minden keresztény vagy ateista barátomtól, felebarátomtól, ismeretlen ismerősömtől ezen vandálok tettei miatt. Remélem, nemsokára ezek a bűnözők is megteszik ezt, majd őszinte és mélységes megtéréssel fordulnak az Egyisten felé, aki minden ember teremtője".
mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek