Izraeli választás: harmadszor is politikai patthelyzetet várható

2020. Február 28. / 13:24


Izraeli választás: harmadszor is politikai patthelyzetet várható

Az utolsó, hivatalosan közzétehető közvélemény-kutatások szerint ismét politikai patthelyzetet hozhatnak az egy éven belül harmadszor megrendezett parlamenti választások Izraelben – derül ki a pénteken ismertetett eredményekből.

A Benjámin Netanjahu kormányfőhöz közeli Jiszráel Hajom (Izrael ma) című újság három nappal a választási helyiségek megnyitása előtt azt közölte, hogy Netanjahu kormányzó jobboldali Likud pártja és Beni Ganz ellenzéki centrista Kék-fehér pártja is harminchárom helyet szerezne a százhúsz tagú parlamentben, és egy mandátummal vezetne a jobboldali-vallásos tömb, ha most tartanák a választásokat.

A legutóbbi napokban a különböző kutatások a Likud növekvő előnyét jósolták, együtt a jobboldali tömb erősödésével. Ez nem kedvez a miniszterelnök szokásos kampánytechnikájának, ugyanis a voksolás napján eddig mindig azzal buzdította híveit a szavazásra, hogy vezet vele szemben politikai ellenfele, és megmentése, valamint a jobboldali kormányzás folytatása érdekében akkor is a Likudra és rá kell szavazni, ha mást terveztek.

A felmérés szerint a Kék-fehér párt szimpatizánsait – szemben a Likuddal - kevésbé érdekli a párt vezetőjének személye, fő céljuk Netanjahu leváltása. Az utóbbi napok durva személyes támadásai nyomán egyre kevesebben gondolják Ganzot alkalmasabbnak Netanjahunál a jövendő kormány vezetésére, de a párt támogatottsága ehhez képest kevéssé csökkent.

A közszolgálati TV nem egyenlőséget mért, hanem egymandátumos előnyt ígért a Likudnak utolsó felmérésén. Náluk 35-34 a két párt várható képviselőinek száma, és ötvennyolc mandátuma lehet a jobboldali-vallásos blokknak, ami két mandátummal több, mint amit az utolsó megkérdezésnél mértek. Ha ez a trend folytatódik, akkor Netanjahu elvileg megszerezheti a kormányalakításhoz szükséges hatvanegy képviselői helyet.

A választások legfőbb kérdése, hogy hétfőn, a tényleges választáson Netanjahunak sikerül-e jobboldali-vallásos tömbjével Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű, jobboldali nacionalista pártja nélkül többséget szereznie a kneszetben.

Kulcskérdést jelent a választási részvétel, hogy melyik párt lesz képes jobban mozgósítani szimpatizánsait. Ebben szerepet játszhat a koronavírus is, ugyanis mintegy százezer olyan izraeli is az országban marad, és várhatóan leadja voksát, aki eredetileg külföldre utazott volna a választások miatt hosszú hétvégévé alakult napokban. A 12-es tévé szakértője szerint ez a Kék-fehér pártot erősítheti, mert a kutatások szerint a magasabban képzett, gazdagabb, inkább külföldre utazó izraeliek sokkal nagyobb valószínűséggel adják szavazatukat Ganz pártjára, mint Netanjahuéra.

Ha maradnak az utolsó közvélemény-kutatások eredményei, akkor továbbra is patthelyzet lesz a parlamentben, vagyis egyik oldal sem tud kormányt alakítani, de meg tudják akadályozni a másik oldal kormányalakítását.

Izraelben először tavaly áprilisban, majd szeptemberben rendeztek parlamenti választásokat, és egyik voksolás után sem sikerült egyik pártnak sem kormányt alakítania, ezért ismétlik meg másodszor is a választásokat. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Egy nap alatt több mint 150 ezer embert oltottak be Izraelben
Élet + forma
Ma 67 éves Schiff András, a nagy magyar zongorista

Kommentek