Izraeli reformok: Vadászpilóták a gyakorlatozás megtagadásával tiltakoznak

2023. Március 06. / 10:43


Izraeli reformok: Vadászpilóták a gyakorlatozás megtagadásával tiltakoznak

Az izraeli légierő 69. vadászrepülő századának 40 tartalékos tagja közül 37-en bejelentették, hogy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása elleni tiltakozásul nem jelennek meg a szerdára tervezett gyakorlaton, de az esetleges bevetéseket változatlanul végrehajtják. A hadsereg vezetői szerint a gyakorlat megtagadása súlyos incidens.

A 69. vadászrepülő századot tekintik az izraeli légierő egyik legfontosabb egységének: részt vettek a szíriai atomreaktor elleni 2007-es támadásban és más, Izraelnek tulajdonított szíriai támadásokban is.  A hadsereg vezetői szerint a gyakorlatmegtagadás súlyos incidens, ugyanis még a tartalékos vadászrepülők sem dönthetnek önhatalmúlag arról, hogy melyik feladatukat teljesítik. A bejelentés miatt attól tartanak a parancsnokok, hogy a pilóták kiesnek a bevetésekhez szükséges gyakorlatból  –  jelentette tegnap a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja és a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

„Március 8-án, szerdán a demokráciáról és a nép egységéről folytatott megbeszéléseknek és gondolkodásnak szenteljük az időt, és ezért ezen a napon nem jelentkezünk tartalékos szolgálatra, operatív tevékenység kivételével. A hét hátralévő részében a tervek szerint jelentkezünk" – írták a tartalékos pilóták feljebbvalóiknak a 12-es kereskedelmi tévécsatorna szerint.

A légierő parancsnoka kérésükre pénteken fogadott mintegy 50 tapasztalt pilótát, akik – lapértesülések szerint – a megbeszélésen kifejezték komoly aggodalmukat a tervezett igazságügyi átalakításokkal kapcsolatban, egyebek között amiatt, hogy különböző nemzetközi szervek – mint például a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – vádat emelhetnek ellenük.

Izrael mindeddig azzal érvelt az ICC-nél tett panaszok ellen, hogy az izraeli igazságszolgáltatás elég erős és független az izraeli katonák által elkövetett jogsértések kivizsgálásához és ezek megítéléséhez. 

A Benjámin Netanjahu vezette kormány jogi lépéseinek bírálói azonban arra figyelmeztetnek, hogy a legfelsőbb bíróság hatalmának korlátozása éppen ezt az érvet fogja gyengíteni a nemzetközi porondon.

(MTI)

(Címlapkép: Kevin J. Gruenwald – USAF)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek