Izrael: Szétesett az arab pártok Közös Listája, Netanjahu visszatér?

2022. Szeptember 16. / 11:32


Izrael: Szétesett az arab pártok Közös Listája, Netanjahu visszatér?

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette tegnap este a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Felbomlott a korábban már bejelentett megállapodás a Hadas, a Balad és a Taál nevű pártok között, váratlanul szétesett az arab pártok Közös Listája az utolsó pillanatban – komoly politikai drámát okozva a ynet értékelése szerint.

A portál szerint főleg a listán elfoglalt helyeken különböztek össze a politikusok, s végül két külön lista beadása mellett döntöttek: a Hadas és Taál egy listát nyújtott be, s a Balad külön pártként indul a november elsejére kiírt izraeli parlamenti választáson. 

„Más helyzetet akartunk, meg akartuk menteni a Közös Listát, ez nagyon sajnálatos" – közölte Ahmed Tibi, a Taál elnöke a változásról. Ez a pártszakadás megpecsételheti a ynet szerint a 2022-es választások sorsát, ugyanis a korábbi választások adatai alapján a három arab pártból legalább az egyik, vagy Manszúr Abbász Raám nevű pártja, vagy a Balad nem fogja átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt. 

Ráadásul a szakértők szerint az eleve csekély arab választási részvétel tovább csökken, ha külön-külön indulnak az arab pártok, miközben az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség alacsonyabb választási részvétele a Netanjahu-tábort erősíti.

Ha nem mondanak le az esetleges kedvezőtlen közvéleménykutatási eredmények esetén sem a megmérettetésről a választásokig, akkor olyan sok szavazat veszhet kárba indulásukkal, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali vallásos tömbjének jelentős esélye lesz megszerezni a kneszet 120 képviselői helyéből legalább 61-et, és ezzel a volt miniszterelnök ismét szűk jobboldali - vallásos kormányt alakíthat a korrupciós pere miatt ellene felállt táborral szemben.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek