Izrael: Felesküdött Benjamin Netanjahu hatodik kormánya

2022. December 29. / 18:53


Izrael: Felesküdött Benjamin Netanjahu hatodik kormánya

Az izraeli parlamentben, a kneszetben a 120 képviselőből 63 szavazott bizalmat az új kormánynak, 54 ellenében. A kormánykoalíció a jobboldali Likud párt, a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionisták nevű telepespárt, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párt, valamint az európai eredetű ultraortodox askenázik Egyesült Tórapártjából és a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából áll. Orbán Viktor már gratulált is izraeli kollégájának.

Felesküdött Izraelben Benjamin Netanjahu hatodik, az ország történetének 37., eddigi legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya – jelentette ma a helyi média. 

A kneszetben a szavazás előtt Amír Ohanát, a Likud párt nyíltan homoszexuális politikusát választották megházelnökké. A Maárív című újság honlapjának értesülése szerint Ohana szavazati szabadságot kapott az LMBT-közösséggel kapcsolatos voksolásokon.

Az új kormánynak 33 tagja lesz, közülük öten nők. Ez a nők jelentős háttérbe szorulását jelzi, ugyanis az előző, 27-tagú Lapid-kormányban kilenc nő kapott tárcát. 

A koalíciós megállapodás, valamint a kormány által nyilvánosságra hozott vezérelvek szerint a hivatalba lépő kabinet kiemelt kérdésnek tekint egy átfogó igazságügyi reformot. Ennek részeként kötelezettséget vállaltak arra, hogy elfogadják az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság normakontrollját felülbíráló törvényt, amelynek célja a végrehajtó és törvényhozó hatalom bíróság általi ellenőrzésének csökkentése.

Ha megszavazzák a legfelsőbb bíróság jogkörének korlátozását, akkor a legfőbb bírók többek közt nem tudják majd érvényteleníteni az esetlegesen az alkotmánnyal vagy az emberi jogokkal szemben állónak ítélt, s a kneszet többsége által elfogadott törvényeket. 

Emellett az új kormány programjában szerepel – emlékeztet a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál – az izraeli települések kiterjesztése Ciszjordániában és a ciszjordániai annektálási politika mérlegelése, a magas megélhetési költségek elleni küzdelem, és az állam garantálta zsidó vallási szolgáltatások – mint amilyen az esketés vagy a temetés – fölött gyakorolt ultraortodox befolyás további erősítése.

Orbán: Izrael melletti elkötelezettségünk szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön táviratban gratulált izraeli kollégájának, Benjamin Netanjahunak hatodik kormánya megalakítása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor szerint figyelemreméltó politikai teljesítmény, hogy Benjamin Netanjahu a legutóbbi, novemberi választáson aratott győzelmét követően újra visszatér a kormányfői pozícióba. Ez a kitartás különleges jelentőséggel bír a nehéz időkben, amelyekkel szembe kell néznünk – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Elkötelezettségünk a két ország stratégiai partnersége és Izrael biztonsága mellett a lehető legszilárdabb – szögezte le, hozzátéve: Magyarország továbbra is támogatja Izraelt a nemzetközi színtéren tapasztalható elfogult és tisztességtelen megközelítésekkel szemben.

Készek vagyunk arra – folytatta Orbán Viktor –, hogy tovább erősítsük a nemzeti érdekek közös felfogásán alapuló szoros együttműködést országaink között.

(MTI)

(Címlapkép: Netanjahu a szavazás után. Fotó: Jonatan Sindel/Flash90 – The Times of Israel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek