Izrael: A kormányt támogató tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben

2023. Április 28. / 13:21


Izrael: A kormányt támogató tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben

Mintegy kétszázezres tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben a kormány jogrendet átalakító törvényjavaslatainak támogatói csütörtök este. A helyi lapok beszámolói szerint százötven-kétszázezer ember vett részt a kormánypárti tüntetésen, amelyen a jogrend átalakítását követelték.

„A nemzet igazságügyi reformot követel, hatvannégy képviselői hely (a százhúsz tagú kenszetben)” – skandálta a tömeg, és elutasította az esetleges kompromisszumos megoldásokat.     A tüntetés előtt a videofelvételek szerint a résztvevők egy hatalmas transzparensen tapostak, melyen a legfelsőbb bíróság főbírója, Eszter Hajut, Gali Baharav-Miara főügyész, Aharon Barak volt legfőbb bíró, Aviháj Mandelblit volt főügyész és Saj Nican volt államügyész arcai voltak szlogenek kíséretében. Ezek a képsorok Jaír Lapidot, az ellenzék vezetőjét „mély szégyennel és szomorúsággal” töltötték el Twitter fiókjának bejegyzése szerint.

A rendezvény vezető szónoka a jogrendi változtatásokat sürgető Jarív Levin igazságügyi miniszter volt, aki kijelentette, hogy hazugság az az állítás, miszerint a tervezett lépések diktatúrához vezetnének, s a nemzet a jogi reformok mellett szavazott a november 1-jei parlamenti választásokon. A lépések bírálói szerint ugyanakkor a Likud a választások előtt a drágaság letörésével és ingyenes bölcsődei ellátással kampányolt hirdetéseiben.

Szintén beszélt a tömeghez a telepeseket támogató, jobboldali Vallásos Cionisták párt vezetője, Becalel Szmotrics, aki a jelenlegi kormányban a pénzügyi tárcát vezeti. „Övék a média és vannak iparmágnásaik, akik finanszírozzák a tiltakozásokat, de velünk van a nemzet” – vélekedett Szmotrics.

A beszámolók szerint a demonstrációra mintegy ezer autóbuszon szállították Jeruzsálembe az ország különböző részeiből a jelentkezőket, s a tüntetés költségeit jelentős részben a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud párt és a Vallásos Cionisták nevű párt állta.

A kormányzati erődemonstráció válasz volt az igazságügyi átalakítási tervek bejelentése óta Izrael-szerte minden szombat este országszerte zajló ellenzéki tömegtüntetésekre, melyeken több százezren vesznek részt. A tiltakozások szervezői a kormánypárti tüntetés után közleményt adtak ki, melyben kijelentették, hogy fokozzák az igazságügyi rendszer átalakítása elleni erőfeszítéseiket.

A friss helyi közvélemény-kutatások szerint a kormány jogrendi törvényjavaslatai népszerűtlenek Izraelben, s hatásukra a kormányzó pártok népszerűsége is csökkent. A Maárív egy héttel korábbi felmérése azt közölte, hogy tovább folytatódik az elmúlt hetekben megfigyelhető tendencia, s a Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor vált a legnagyobb párttá, mely megelőzi a november elsejei választásokon győztes Likudot.

A kutatások szerint ha most tartanák a választásokat, akkor a Nemzeti Tábor huszonhét, a Benjamin Netanjahu, a jelenlegi miniszterelnök vezette Likud huszonhat, a Jaír Lapíd elnökletével működő Van Jövő (Jes Atíd) pedig tizenkilenc parlamenti helyet szerezne. A jelenlegi kormánykoalícióhoz tartozó pártok ötvenkét hellyel kerülnének kisebbségbe, míg a jelenlegi ellenzék hatvannyolc képviselőt küldhetne a kneszetbe.

Néhány nappal korábban hasonló eredményt mért a 12-es kereskedelmi TV megbízásából végzett közvéleménykutatás is. Szerintük 28 képviselője lenne a Ganz Nemzeti Táborának, 24 a Likudnak és 20 a harmadik legnagyobb Van Jövőnek. Ezen felmérés is mindössze 52 főt jósolt a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak.

Jelentős fordulatot jelez az izraeli közvéleményben, hogy a kutatások szerint Ganz megelőzi Netanjahut a kormányfői alkalmasság kérdésében is. Az emberek jelentősen magasabb százaléka vélekedik úgy, hogy Ganz alkalmasabb lenne az ország vezetésére, mint Netanjahu. (MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek