Izrael 75: Jichák Hercog államelnök ünnepi üdvözlete a zsidó világnak

2023. Április 25. / 20:11


Izrael 75: Jichák Hercog államelnök ünnepi üdvözlete a zsidó világnak

Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy az identitásunkkal és közös célunkkal kapcsolatos kérdések feltevése ajándék. Egy ország, amelyet közösen alakíthatunk, amelynek mindnyájan részesei vagyunk, sőt, amiről még veszekedni is tudunk, nem is olyan régen még távoli álom volt. És ez egy olyan áldás, amit nem szabad természetesnek vennünk – fogalmazott az államelnök Izrael Állam 75. függetlenségi napja alkalmából a zsidó világnak küldött üzenetében.

izrael-75.png

Shalom, kedves barátaim a világ minden tájáról!

Izrael történelmi mérföldkőhöz érkezett – függetlenségének 75. évfordulója alkalmából lehetőségünk van megállni és hálával gondolni arra a csodára, amely a mi zsidó és demokratikus államunk.

Az ünneplés ideje természetesen a számvetés pillanatában érkezik el, amit héberül chesbon nefes-nek nevezünk Izrael Állam és a zsidó nép számára. Mint a világ számos demokratikus társadalma, a mi közösségünk is Izraelen belül, valamint a világ zsidó közösségeiben, valódi kérdésekkel nézünk szembe arról, hogy kik vagyunk, és mit kívánunk szeretett országunknak.

Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy az identitásunkkal és közös célunkkal kapcsolatos kérdések feltevése ajándék. Egy ország, amelyet közösen alakíthatunk, amelynek mindnyájan részesei vagyunk, sőt, amiről még veszekedni is tudunk akár, nem is olyan régen még távoli álom volt. És ez egy olyan áldás, amit nem szabad természetesnek vennünk.

Kedves barátaim, ezek a viharos idők rávilágítanak arra, hogy mennyi mindent építettünk ebben az országban az elmúlt 75 évben, és hogy ez az ország milyen értékes sokak számára. Rávilágítanak arra, hogy Izraelben és azon kívül is több millió ember mélységes törődést tanúsít és akiknek országunk rendkívül fontos. És éppen ez a mély törődés az, ami évezredeken keresztül segítette népünk túlélését és gyarapodását. Kedves barátaim, gyűljünk össze ebben a jelentős pillanatban, hogy megünnepeljük mindazt, amit együtt építettünk, és mindazt, amit még építenünk kell. 

Legyen mindannyiunk számára csodás Izrael Állam függetlenségének napja! A jeruzsálemi elnöki rezidenciáról a legjobbakat kívánom mindannyiuknak.

Jom Háácmáut Szaméách, barátaim!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek