Holnap választás Izraelben – az arab kisebbség dönthet az új kormányról?

2022. Október 31. / 19:21


Holnap választás Izraelben – az arab kisebbség dönthet az új kormányról?

Az Izrael lakosságának ötödét kitevő arab kisebbség részvételi aránya döntheti el a keddi izraeli parlamenti választások eredményét, és Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök esetleges visszatérését egy jobboldali-vallásos koalíció élén – jelentette tegnap választási szakértőkre hivatkozva a katonai rádió. A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a Netanjahu vezette Likud párt szerezheti meg a legtöbb mandátumot.

Ha a szavazásra jogosultaknak kevesebb mint a fele megy el szavazni, akkor várhatóan legalább egy arab párt kívül marad a parlamenten. Ugyanis ebben az esetben az arabok szavazatai – amelyeknek a túlnyomó többsége nem a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömböt támogatja – elvesznek, illetve szétoszlanak a többi párt között, és megemelkedik az egy mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatok száma is minden párt számára – vélik az idézett szakértők.

Ha az ellenzéki oldalon található öt pártból kettőnek nem sikerül túllépni a 3,25 százalékos bejutási küszöbön, akkor a Netanjahu-tömbnek valószínűleg sikerül megszereznie a kormányalakításhoz szükséges 61 parlamenti helyet az összesen 120-ból – hangzott el a katonai rádióban.

A rádióban megszólaltatott politikai szakértők szerint az arab kisebbség jelentős része nem érez jelentős javulást az életkörülményeiben, noha a tavaly nyáron megalakult kormánynak az ország történetében először egy arab párt, a muzulmán hagyományőrző Raam is tagja volt. Csalódottak, mert sem anyagi helyzetük, sem településük kommunális szolgáltatásai nem javultak látványosan, másrészt továbbra is igen elterjedt a bűnözés, ezen belül a szervezett bűnözés és a tiltott fegyverviselés az arabok lakta településeken.

A közvélemény-kutatási szakemberek a korábbi hetekben általában 42-45 százalékos részvételt láttak előre az arab nemzetiségű választók körében. Azonban a választási kedv az utóbbi időben emelkedni látszott, és most, két nappal a keddi választások előtt több elemző szerint eléri, sőt meg is haladhatja az 50 százalékot azok aránya, akik élni kívánnak szavazati jogukkal – közölte tegnap a rádió. 

A katonai rádió emlékeztetett, hogy az előző, másfél évvel ezelőtti választásokon, amikor a korábban egységes Közös Lista már kettészakadt, az arab közösségekben 44,6 százalékos volt a részvétel. Az idei voksolás előtt azonban tovább aprózódtak az arab pártok, és már hárman versengenek a szavazókért: a Raam, a baloldali-nacionalista Hadas-Tal pártszövetség, és a szélsőségesen nacionalista Balad párt. 

Három és fél éven belül ez lesz az ötödik parlamenti választás Izraelben.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök vezette Likud párt szerezheti meg a legtöbb mandátumot az izraeli parlamentben, a kneszetben, de nem világos, hogy sikerül-e többséget szereznie tisztán jobboldali-vallásos koalíciója számára.  A választások előtti utolsó felmérések 60:60-as patthelyzetet jelentettek a Netanjahut támogató, és a centrista Van jövő (Jes Atíd) pártot elnöklő Jaír Lapid vezetésével ellene induló pártok között.


FOKOZZÁK A BIZTONSÁGI KÉSZÜLTSÉGET

–A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a terrorhullám árnyékában a keddi parlamenti választásokra – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

Az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai nyomán országszerte 18 ezer rendőr és 5 ezer biztonsági őr fogja felügyelni a választások napján a nyugalmat. Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csakis rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A szavazás napján bevetésen részt vevő katonák számára már több szavazókörzetben megkezdődött a voksolás Izrael négy éven belüli ötödik parlamenti választásán.

A választás munkaszüneti nap Izraelben, s ilyenkor a voksolásra jogosult mintegy 6,8 millió állampolgár gyermekeivel elözönli a bevásárlóközpontokat, a vendéglőket és szórakozóhelyeket. 

A rendőrség – saját bejelentése szerint – nem rendelkezik készülő terrortámadásról szóló konkrét figyelmeztetéssel, de általánosan magasabb készültséget rendeltek el a köztereken megjelenő tömegek miatt.

Mintegy 12 500 szavazókörzetet jelöltek ki a hatóságok keddre, általában iskolákban és művelődési intézményekben. A rendőrség a terrorelhárítás mellett a választások tisztaságát és a közrendet is biztosítja majd a szavazókörök bejáratánál.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek