Hivatalba lépett az új vezérkari főnök Izraelben

2023. Január 16. / 15:22


Hivatalba lépett az új vezérkari főnök Izraelben

Szerző: Deák Andrea

Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi hétfőn a miniszterelnöki hivatalban tartott ünnepségen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Az 54 éves Herci Halevi a ceremónián altábornagyi rangot kapott. Jelen volt Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és a leköszönő vezérkari főnök, Aviv Kohavi is.

Netanjahu beszédében az Irán elleni céltudatosságra buzdított, harcra szólított fel különösen Irán szíriai fegyverszállító tevékenységével szemben, valamint Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozására.

"Minden katonának és tisztnek egy parancsnoka van, és mindenki fölött a vezérkari főnök, a hadsereg legmagasabb rangú tisztje áll. Ő a honvédelmi miniszternek és a kormánynak felel" – hangsúlyozta a katonai parancsnokság egységét Joav Galant védelmi miniszter.

Az ünnepség után Halevi Kohavival együtt meglátogatja Jeruzsálemben a hercl-hegyi katonai temetőben az Emlékezés Csarnokát, majd az óvárosban a Siratófalat, s tiszteletét teszi Jichák Hercog államelnöknél. Végül Tel-Avivban, az izraeli hadsereg főhadiszállásán átveszi a parancsnokságot elődjétől.

Az előző izraeli kormány október végén hagyta jóvá Halevi vezérkari főnöki kinevezését. Megbízatása három évre szól, de a kormány meghosszabbíthatja mandátumát több mint egy évvel – ahogyan azt Kohavinál és számos másik elődjénél is megtették. (MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Steven Spielberg életműdíjat kapott a Berlinalén
Mazsihisz hírek
Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon