Hatalmas dráma Izraelben: az utolsó pillanatban egyesült a jobboldal

2020. Január 16. / 10:19


Hatalmas dráma Izraelben: az utolsó pillanatban egyesült a jobboldal

A legszélsőségesebb jobboldaliak végül kimaradtak a vallásos cionista pártok uniójából: a már meglévő szövetség szinte a legutolsó pillanatban felbomlott, és a vallásos cionista pártok a legszélőségesebb képződmény, az Otzma Yehudit nélkül fogtak össze egymással. Váratlan fordulatok az utolsó órákban, Izrael egymás utáni harmadik választása előtt. 


Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök mindent igyekezett elkövetni, hogy az általa vezetett Likud párttól jobbra elhelyezkedő, vallásos és cionista pártok közös listával induljanak el a márciusi választásokon. Azért volt neki fontos mindez, hogy szövetségesei közül egy se kockáztassa, hogy a parlamenti küszöb alatt marad és így értékes parlamenti helyektől fosztja meg a jobboldalt. Ha így alakul, az az ő kormányalakítását veszélyezteti. Ezért sürgette, hogy a vallásos cionista pártok működjenek együtt az egykori Meir Kahane rabbi szellemiségét követő Otzma Yehudit, vagyis Zsidó Hatalom nevű párttal is, amelynek vezetője, Itamar ben Gvir egy imádkozó moszlimokat lemászárló tömeggyilkos, Baruch Goldstein  képét helyezte ki szobája falára. Baruch Goldstein 1994-ben mészárolt le több mint két tucat ártatlan embert Hebronban. 

Naftali Bennett, a vallásos jobboldal megújításán dolgozó jelenlegi hadügyminiszter szerda délután kijelentette, hogy nem hajlandó tömeggyilkosok rajongóival összefogni. Tudatta, hogy nem is érti, mit kell mindezen megmagyarázni. Továbbá azt javasolta, hogy ha Netanjahu miniszterelnök annyira fontosnak tartja a párt részvételét a jobboldali összefogásban, adjon neki helyet a Likud a listáján. 

Mivel a Bennett által elfogadhatatlannak tartott párt előzőleg már megállapodott a közös indulásban a vallásos jobboldal egy másik erejével, úgy tűnt még órákkal a tegnap éjféli leadási határidő előtt is, hogy két tömb képviseli a vallásos jobboldalt a választásokon és megoszlanak a rájuk adott szavazatok. Végül azonban fordulat állt be, a szinte legutolsó pillanatban a már meglévő szövetség felbomlott és a vallásos cionista pártok a legszélőségesebb képződmény, az Otzma Yehudit nélkül fogtak össze egymással. Így a Baruch Goldstein híve által vezetett Otzma Yehudit szinte bizonyosan nem jut be az izraeli parlamentbe. Vezetőjük, Itamar Ben Gvir hátbaszúrásnak tekinti a már megkötött szövetség felrúgását. 

Netanjahu a legutóbbi választások előtt is komoly kritikákat kapott nemzetközi zsidó szervezetektől, olyanoktól is, akik szinte soha nem kritizálják Izraelt, amiért segítette a sokak által elfogadhatatlannak tekintett Otzma Yehudit szalonképessé tételét az izraeli jobboldalon. 

(Fotó: Wokandapix – Pixabay.com)

(A The Jerusalem Post cikke alapján.)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
De vajon mi az élet értelme?
2020. Augusztus 11. / 17:17

De vajon mi az élet értelme?

Mazsihisz hírek
A krízismenedzsment döntött: Ismét bezárnak a zsinagógák

Kommentek