Agyonlőttek egy gázoló és kést rántó palesztin merénylőt Ciszjordániában

2023. Április 28. / 09:58


Agyonlőttek egy gázoló és kést rántó palesztin merénylőt Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg jelentése szerint egy palesztin férfi gázolásos merényletet próbált elkövetni tegnap délután Ciszjordániában. A szemközti sávba hajtott, s megpróbálta elütni az ott tartózkodó civileket és biztonságiakat, ezután  késsel hadonászva kiszállt az autójából, mire az ott álló katonák rálőttek, a merénylő később belehalt sérüléseibe.

A palesztin férfi Ciszjordánia északi részén, az ötös főúton, Ariel telepesváros közelében, a Gitai Avisar csomópontnál próbált gázolásos merényletet próbált elkövetni csütörtök délután,  ahol a szemközti sávba hajtott, s megpróbálta elütni az ott tartózkodó civileket és biztonságiakat. Ezután a szemtanúk beszámolója szerint késsel hadonászva kiszállt az autójából, mire az ott álló katonák rálőttek. A férfi később belehalt sérüléseibe.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint a merénylő a 39 éves Ahmed Taha volt. Az incidensben egy palesztin könnyebben megsérült, amikor Taha autójával nekiütközött egy palesztin járműnek. 

Az Izraelben és Ciszjordániában elkövetett palesztin támadásokban az év eleje óta 19 ember vesztette életét, és többen súlyosan megsebesültek. Idén már csaknem száz palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálembe támadások során vagy a biztonsági erőkkel való összecsapások során, de néhányan közülük civilek voltak, s többek halálának körülményét vizsgálják. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet. 

Izrael azt állítja, hogy az áldozatok többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

(MTI)

(A merénylet helyszíne. Fotó: IDF SPOKESPERSON/Jerusalem Post)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek