Zsidók, akik meghatározták a 2010-es éveket

2019. December 31. / 13:51


Zsidók, akik meghatározták a 2010-es éveket

Polgári időszámítás szerint ma éjfélkor átlépünk a 2020-as esztendőbe, s magunk mögött hagyjuk a 2010-es éveket. Ebből az alkalomból a Jewish Telegraphic Agency (JTA) összegyűjtötte, hogy kik voltak azok a zsidók, akik fontos, meghatározó szerepet játszottak a politikai vagy kulturális közéletben az elmúlt években a nagyvilágban. 


A huszonkettes lista első helyén természetesen Benjamin Netajahu izraeli kormányfő foglalja el, őt követi Bernie Sanders amerikai politikus, akinek komoly esélye van arra, hogy az USA következő elnöke legyen, míg a harmadik helyen ketten osztoznak: Ivanka Trump (az amerikai elnök lánya) és férje, Jared Kushner. A negyedik Drake, a világhírű repper, míg az ötödik Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság vezető bírája, aki megelőzte Mark Zuckerberget is.  

A teljes lista ide kattintva megtekinthető, de előzetesen annyit elárulunk: a névsorban rabbik is szerepelnek, név szerint Jeffrey Myers és Yisroel Goldstein, akik az újjáéledő antiszemitzmus elleni harc szimbólumaivá lettek. Goldstein szemtől-szemben állt egy fegyveressel, aki megtámadott egy kaliforniai zsinagógát idén áprilisban. A támadó megsebesítette a rabbit, a védekezésképpen maga elé emelt kezén szétlőtte az egyik ujját. Myers rabbi szintén egy támadást élt túl,  a Pittsburgh-ben idén októberben megtámadott zsinagógában tartózkodott. Hősies viselkedésükkel mindketten kivívták a világ tiszteletét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek