Uralkodói kitüntetést kapott Károly királytól a TikTok sztár
holokauszt túlélő

2023. Február 02. / 10:11


Uralkodói kitüntetést kapott Károly királytól a TikTok sztár holokauszt túlélő

A 99 éves Lily Ebertet a Brit Birodalom Legkiválóbb Rendjének (MBE – Member of the Most Excellent Order of the British Empire) tagjává avatták a holokauszt oktatásáért tett szolgálataiért. Lily a koronavírus-járvány idején vált híressé a közösségi médiában, amikor dédunokája, Dov Forman elindított egy TikTok-fiókot, hogy megossza hihetetlen túléléstörténetét. A zárlat alatt Dov interjút készített Lilivel, amelyből a később bestsellerré vált „Lily fogadalma – Hogyan éltem túl Auschwitzot, és merítettem erőt a továbblépéshez” című memoár készült.

Lily Ebert és Dov FormanLily Ebert és Dov Forman

Lily Ebert 20 éves volt, amikor családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahol édesanyját és két testvérét megölték. Ebert küzdött a túlélésért és két másik testvérének védelméért és 1945-ben tanúja volt a koncentrációs táborból való felszabadulásnak. A magyar származású nő Izraelben teremtett magának új életet, később Londonban telepedett le és férjével három gyermeket neveltek. Ma már tíz gyermek nagymamája és 36 gyermek dédnagymamája – számolt be a The New York Times.

Károly király írta az előszót a könyvhöz, amely először 2021 szeptemberében jelent meg az Egyesült Királyságban. Az MBE kitüntetés átvitelére Lily-t 19 éves dédunokája kísérte el a Windsori kastélyba.

„Nagyon megható volt látni, ahogy a 99 éves dédnagymamám ma a Windsori kastélyban, Őfelségétől, a királytól megkapta az MBE kitüntetését” – tweetelte Dov kedden, egy mosolygós képet posztolva dédnagymamájával és a kitüntetésével.

Lily Ebert és Károly királyLily Ebert és Károly király

„Lily azt mondta a királynak: 'A pokolban voltam, Auschwitzban. Milyen különleges, hogy ma itt lehetek, a Királlyal, a palotában!”. „ – tette hozzá.

A király és Lily évek óta ismerik egymást, 2015-ben együtt gyújtottak gyertyát egy holokauszt-emléknapi ünnepségen, és újra találkoztak a „Hét portré” című kiállítás leleplezésekor: Surviving the Holocaust” (A holokauszt túlélése) című rendezvényen tavaly januárban. Károly, aki a Nemzeti Holokauszt Emléknap Alapítvány védnöke volt, egy sor művészt bízott meg azzal, hogy fessenek meg hét olyan embert, köztük Lily Ebertet, akik átélték a holokauszt traumáját.

lily-ebert-festmény.jpg

A különleges beiktatásáról Dov a The Jewish Chronicle-nek elmondta, milyen volt a legutóbbi találkozásuk Károly királlyal.

„Csak pár percig beszélgettünk vele, mivel ezek a találkozások általában nagyon rövidek, de sikerült váltanom vele néhány szót” – meséli Dov. „Azt mondtam, hogy bár korábban találkoztunk már, de ez az első alkalom azóta, hogy király. Elmondhatnám a zsidó áldást kérdeztem? Károly király meghtott volt, kicsit lehajtotta a fejét, de nem teljesen, és hallgatta, ahogy mondtam a bráchát. Megfordult, és azt mondta, hogy ezt a hagyományt már hallottam néhányszor. Nagyon felemelő elmény volt.” A tinédzser még hozzátette, hogy ő és a dédnagymamája megköszönték a királynak, hogy megírta a Lily könyvének az előszavát.

„Nagyon különleges volt újra látni őt. Azt mondta nekem, hogy mennyire fontos, hogy továbbra is kérdezzem a dédnagymamámat ezekről a történetekről” – mondta Dov a The Jewish Chronicle-nek.

Lily beiktatása néhány nappal a január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap után esett. Múlt pénteken Károly király és Camilla királyné a holokauszt emléknapja alkalmából a népirtás túlélőivel beszélgetett.

A királyi pár a Buckingham-palotában emlékezett meg Auschwitz-Birkenau felszabadításának 78. évfordulójáról, és találkozott Dr. Martin Stern holokauszttúlélővel és Amouna Adammal a dárfúri népirtás túlélőjével. Sternt 5 évesen náci koncentrációs táborba vitték, míg Adam az üldözött Fur törzs tagjaként nőtt fel. A találkozó végén a 74 éves Károly király és a 75 éves Camilla királyné Stern és Adam mellett gyertyát gyújtottak a népirtás áldozatainak emlékére.

Helyi idő szerint délután 4 órakor az Egyesült Királyságban gyertyákat gyújtottak az ablakokban, hogy a „Fényt hozzanak a sötétségbe” a megemlékezés és a szolidaritás nemzeti pillanatában. A holokauszt emléknapján a holokauszt során meggyilkolt hatmillió zsidó ember életére, a nácik által meggyilkolt más áldozatokra, illetve a későbbi kambodzsai, ruandai, boszniai és dárfúri népirtások során meggyilkolt milliókra emlékeztek.

A people.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Tu BiSvát – Faültetés a Marcibányi téren
Zsidó világ
Zajin Ádár Debrecenben
2023. Március 06. / 12:02

Zajin Ádár Debrecenben