Új tóradíszeket kapott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tórája

2024. Február 03. / 21:05


Új tóradíszeket kapott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tórája

Új tóradíszekkel gazdagodott a Mosoni Zsidó Hitközség XIX. századi Tóratekercse Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője közbenjárására. A mai szombati istentiszteleten – amelyen a díszes Tórát felmutatták – részt vett a miniszter, ott volt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója, valamint több győri, soproni és szombathelyi hittestvérünk is.

Ligeti László, a helyi hitközség elnöke tájékoztatása szerint a Tórájuk még a tizenkilencedik századból származik, azonban annak több dísze is hiányzott. A közösség több erőfeszítést is tett a tóratekercs díszeinek felkutatására, tökéletesítésére – írja tudósításában a Kisalföld.

Képernyőkép 2024-02-03 205923.jpgKözépen Kozma Zsolt előimádkozó, jobbra középen dr. Grósz Andor, balra Radnóti Zoltán

A mai eseményt megtisztelte jelenlétével Nagy István mellett dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Radnóti Zoltán főrabbi, és győri, soproni és szombathelyi hitközségek is képviseltették magukat, ott volt például Büchler András, a soproni hitközség elnöke.

Képernyőkép 2024-02-03 210137.jpgBüchler András a Tórával

– A Mosoni Zsidó Hitközség 1996-ban alakult újjá 27 taggal. A Kossuth Lajos utcai épület a kilencvenes évek eleje óta otthonunk. Itt gyűlünk össze péntekenként imádkozni. Mára kineveltünk egy előimádkozót, akivel együtt el tudjuk mondani imáinkat akkor is, ha nincs köztünk rabbi – mondta a lapnak Ligeti László.

A megyei lap cikkét teljes terjedelmében itt olvashatják. Fotók: Kerekes András/Kisalföld

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek